To έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχίζει σε λίγες ώρες με ομιλίες της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του επικεφαλής της ΚΟ Νίκου Παππά, είναι βέβαιο ότι θα διδάσκεται στους φοιτητές της πολιτικής επικοινωνίας ως παράδειγμα αποσύνθεσης ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου. Η τελική κατάληξη της διαδικασία είναι άγνωστη, όπως και το αν τελικά θα συνοδευτεί από «παρατράγουδα».
Γράφει ο Βασίλης Ταλαμάγκας
Με αμείωτη, πάντως, ένταση η πλευρά της πλειοψηφίας χαρακτηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη ως «ενορχηστρωτή και εντολέα των τραμπουκισμών», ενώ άλλοι τον χαρακτηρίζουν «σκοτεινό και αμφιλεγόμενο αστακοκαραβοκύρη». Γι’ αυτό στην Πολιτική Γραμματεία ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις δηλώσεις του έκπτωτου προέδρου, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με την πλειοψηφία, πυροδοτούν την ένταση.
«Οσοι έχουν αποκλειστεί θα είναι ήρεμα και φανερά απ’ έξω από την αίθουσα του συνεδρίου, από αυτό το μπουζουξίδικο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα να μας αποκλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κατάληψη», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν δίνω εγώ την εντολή, ο καθένας έχει τη δική του κρίση, αλλά η προτροπή μου θα είναι ξεκάθαρη διαμαρτυρία έξω από τον χώρο για να δουν όλοι τους συνέδρους που απέκλεισαν. Να είμαστε παρόντες για να δώσουμε στίγμα ότι η δημοκρατία χρειάζεται συμμετοχή».
Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, οι θέσεις αυτές αποβλέπουν στο να τινάξουν το Συνέδριο στον αέρα, ενώ στην Πολιτική Απόφαση της ΠΓ επισημάνθηκε ότι «κανένα σχέδιο που εξυπηρετεί τη διάλυση και την απαξίωση εκ των έσω δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει». Στο μέρος της απόφασης για τα ζητήματα που άπτονται του Συνεδρίου, ενστάσεις διατύπωσαν οι Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Ρένα Δούρου, ενώ απών από τη διαδικασία ήταν ο Παύλος Πολάκης.
Αγνωστοι οι σύνεδροι
Την ίδια στιγμή και ενώ εξακολουθεί να επικρατεί αλαλούμ με τα πρακτικά της εκλογής συνέδρων, αποφασίστηκε να μη δοθούν απόλυτοι αριθμοί των μελών που συμμετείχαν στις εκλογές, ενώ η Επιτροπή Νομιμοποίησης θα ελέγξει τα πάντα και θα έχει τον τελικό λόγο. Αυτή η πραγματικότητα συν τη υβριδική μορφή του Συνεδρίου με εξ αποστάσεως ψηφοφορίες, είναι που οδηγεί το περιβάλλον Κασσελάκη να μιλάει για «διαφαινόμενη επιχείρηση ψηφιακής νοθείας», ζητώντας συνεδριακές αποφάσεις με πραγματική κάλπη.
Μάλιστα συνεργάτες του πρώην προέδρου δημοσιοποίησαν screenshot από ψηφιακή (μέσω whatsapp) συνεδρίαση της πλειοψηφίας των «87» στο οποίο φαίνεται το μήνυμα: «Παρακαλώ όλα τα emails της Β’ Αθήνας να συγκεντρωθούν από τον υπεύθυνο κάθε ΟΜ και να σταλούν στα κεντρικά. ΕΠΕΙΓΟΝ».
Αντιπαράθεση υπήρξε, ακόμα μία φορά, ανάμεσα στην Ολγα Γεροβασίλη και στη Θεοδώρα Τζάκρη, όταν η δεύτερη χαρακτήρισε γραφειοκρατία την πλευρά της πλειοψηφίας. Τότε, η Ολγα Γεροβασίλη τη ρώτησε: «Εσύ που είσαι μέλος του ίδιου οργάνου, είσαι ή δεν είσαι γραφειοκρατία;». Μάλιστα η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε σε γνωστό στέκι του ΣΥΡΙΖΑ, στο Παγκράτι, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ, αντίκρισαν τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστο Σπίρτζη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Στέργιο Καλπάκη, Ζωή Καρκούλια κ.ά.
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης φέρεται να είπε στον κ. Κασσελάκη ότι «σ’ τα είχα πει και δεν μας άκουγες», με τον πρώην πρόεδρο να φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις γιατί οι «87» είχαν ξεκινήσει από τον Αύγουστο συζητήσεις για την αμφισβήτησή του και με τον Χρήστο Σπίρτζη να του θυμίζει ότι εκείνος ήταν που όταν του άσκησε κριτική για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας με στόχο τη διαγραφή του από το κόμμα. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός παραλίγο να «εκραγεί» όταν η κουβέντα έφτασε στα περί «μαύρων ταμείων». «Εγώ έχω υπογράψει συμβάσεις δισεκατομμυρίων και δεν σου επιτρέπω να μου λες για “μαύρα”», είπε ο κ. Σπίρτζης σε έντονο ύφος, εγκαλώντας τον πρώην πρόεδρο για άγνοια διοίκησης.
Πολιτισμένο… ξεκατίνιασμα
Ερωτηθείς για τη συνάντηση αυτή, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε καμία αντιπαράθεση, αντιθέτως ήταν μια απολύτως πολιτισμένη συζήτηση και όπου υπήρξε έντονος διάλογος ήταν καλοπροαίρετος από τη μεριά μου, με επιχειρήματα». «Καρφώνοντας» τη διαρροή της συνάντησης, συμπλήρωσε, δε, ότι «ο πρόεδρος του δεύτερου κόμματος στη χώρα δεν μπαίνει σε κουτσομπολιά και δεν έχει ανάγκη για μεταμεσονύχτιες διαρροές για να ανέβει το κασέ του».
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που τελικά δεν εγκριθεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς θα στείλει ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ανοίγοντας πρώτος τον χορό των αποχωρήσεων, που πιθανά οδηγήσει σε απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.