Δείπνο εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου παρέθεσε νωρίτερα σήμερα, το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομόλογό του από την Ιταλία Τζόρτζια Μελόνι. Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν πάνω σε μία ευρεία θεματολογία, συμπεριλαμβανομένου του Μεταναστευτικού, αλλά και ζητημάτων που άπτονται του τομέα της Οικονομίας. 

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών έγινε αναφορά στην εμβάθυνση και διεύρυνση των ήδη ισχυρών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας ιδιαιτέρως στην οικονομία και τη διμερή ενεργειακή συνεργασία.

Ακόμα, έγινε λόγος για κοινές προκλήσεις, αλλά και πρωτοβουλίες, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κοινή οπτική για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού

Αναφορικά με Μεταναστευτικό, επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απαιτεί την φύλαξη των συνόρων, καθώς και την ανάγκη να παταχθούν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις από τις τρίτες χώρες.

Σχετικά με θέματα που απασχολούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να αφορά κατ' ελάχιστον την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης και η πρωθυπουργός της Ιταλίας συμφώνησαν να συγκληθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, στην Ιταλία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ιταλίδα ομόλογό του, από ελληνικής πλευράς, παρευρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη Ελένη Σουράνη και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.