Συστέγαση συστημικών τραπεζών με κυλιόμενο ωράριο και εναλλακτικούς τρόπους πώλησης και διάθεσης τραπεζικών προϊόντων, με όπλο την τεχνολογία και όχι μόνο, μεταξύ των λύσεων για το κλείσιμο καταστημάτων. Ένα νέο μοντέλο που έχει δοκιμαστεί σε προηγμένες χρηματοοικονομικές αγορές έχει συζητηθεί από τις συστημικές τράπεζες ως μια πιθανή λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την πρακτική του shared branching που εφαρμόζεται ήδη στην αμερικανική αγορά. Το μέλλον αυτό ίσως να μην είναι πολύ μακρινό, καθώς έχει προταθεί ως μια εναλλακτική μορφή λειτουργίας σε μικρές πόλεις της περιφέρειας ή και περιοχές των αστικών κέντρων, όπου η μία μετά την άλλη οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος. Έτσι, θα μπορούσαν σε μια μικρή κωμόπολη να συστεγαστούν και οι τέσσερις τράπεζες με κυλιόμενο εβδομαδιαίο ωράριο. Το μοντέλο όμως ανοίγει θέματα ανταγωνισμού και διεκδίκησης τραπεζικών εργασιών κυρίως από την τοπική εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, που είναι και το κρίσιμο ζητούμενο.
Σε κάθε περίπτωση, η πρακτική της μείωσης της παρουσίας των τραπεζών που έχει ακολουθηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια συνοδεύεται από τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων πώλησης και διάθεσης τραπεζικών προϊόντων, με όπλο την τεχνολογία και όχι μόνο. Στη στεγαστική πίστη, για παράδειγμα, διαδεδομένη πρακτική που υπάρχει χρόνια στις αγορές του εξωτερικού και έχει έρθει και στη χώρα μας είναι αυτή των μεσιτών για την πώληση στεγαστικών δανείων. Στο μεταξύ, ο περιορισμός του κόστους συνεχίζει να απασχολεί τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Με βάση τους στόχους που περιλαμβάνονται στα πλάνα 3ετίας, ο δείκτης αυτός αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 40%, επίπεδο που αποτελεί μακράν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το περιθώριο δεν έχει ακόμη εξαντληθεί.
Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, εν όψει και της πλήρους απεμπλοκής του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, που αναμένεται να δρομολογηθεί κατά προτεραιότητα από τη νέα κυβέρνηση. Στη βάση αυτή η τάση μείωσης του τραπεζικού δικτύου αναμένεται επίσης να συνεχιστεί, αν και με μικρότερη ένταση, καθώς και οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μειώσει το δίκτυό τους κάτω από το όριο των 300 καταστημάτων. Ήδη η Eurobank έχει μειώσει το δίκτυό της στα 274 καταστήματα, η Alpha Bank στα 280, ενώ ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 317 και η Τράπεζα Πειραιώς με 386.