Με την επάνοδό του στην προεδρία της Super League, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε μιλήσει δημόσια για το όνειρό του: να επαναφέρει την κεντρική διαχείριση στη μεγάλη κατηγορία, η οποία… απουσιάζει εδώ και έξι χρόνια. Τότε, όταν η Nova και η Super League διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε κοινός δρόμος, χώρισαν τα… τσανάκια τους. Η Nova άρχισε να κάνει διμερείς συμφωνίες με τις ΠΑΕ, στο κόλπο μπήκε και η Cosmote TV, ενώ για λίγο καιρό ο ΠΑΟΚ είχε λανσάρει το PAOK TV, μέχρι να δώσει τα χέρια με τη Nova. 

Υπενθυμίζεται πως επί σειρά ετών η κεντρική διαχείριση ήταν… συνώνυμη με τη Nova. Οταν επέλεξε να κάνει πίσω, διαφωνώντας κυρίως με το οικονομικό σκέλος, μπήκε στο παιχνίδι και η Cosmote TV, η οποία επί σειρά ετών δεν είχε ασχοληθεί με τη μεγάλη κατηγορία. 

Η Super League αποφάσισε, όσον αφορά την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη σεζόν 2025-26, να δημιουργήσει μια επιτροπή που θα έρθει σε επαφή με τις δύο συνδρομητικές. Και, ως διαρρέεται, η βάση της συζήτησης ξεκινά από τα 70-80 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Μιας και τα ποσά που λαμβάνει κάθε ομάδα από τις συνδρομητικές δεν ανακοινώνονται επίσημα, βάσει δημοσιευμάτων, λαμβάνουν (ετησίως):
-Ολυμπιακός (Cosmote TV): 18.000.000
-ΑΕΚ (Cosmote TV): 11.000.000
-ΠΑΟΚ (Nova): 8.000.000
-Παναθηναϊκός (Cosmote TV): 10.000.000
-Αρης (Nova): 3.500.000 

Η Nova, στα συμβόλαια των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης, έχει βάλει και bonus επιδόσεων (φερ’ ειπείν, αν ο ΠΑΟΚ πάρει το πρωτάθλημα, θα λάβει παραπάνω). 

Κοντολογίς, οι Big-5 λαμβάνουν ετησίως κατιτίς παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως και οι άλλες εννέα ΠΑΕ έχουν συμβόλαια από 1 έως 2 εκατ. ευρώ. Η… σούμα φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ απ’ όπου ξεκινά τη συζήτηση η Super League για το νέο συμβόλαιο. Αρα θα κάνουν… σκόντο οι «μεγάλες»; Θα φανεί… 

Άραγε, Cosmote TV και Nova, μετά και την ιστορική συνεργασία του καλοκαιριού, που έχει μάλιστα και τριετή διάρκεια, έχουν κάποια… ζέση να μπουν σε διαδικασία συζήτησης για αναβίωση της κεντρικής διαχείρισης; Από τη στιγμή που δύο συνδρομητικά κανάλια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ως προς το αθλητικό πρόγραμμα, αποτελεί τροχοπέδη για τις συζητήσεις που θέλει να κάνει η Super League, η οποία βέβαια έχει να προτάξει τη μεγάλη ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος και τα νέα play offs και play out. 

Πώς ακριβώς όμως θα συμβεί η κεντρική διαχείριση; Οι ΠΑΕ, μεγάλες και μικρές, παίρνουν περισσότερα από τις νυν διμερείς συμφωνίες με τις συνδρομητικές, παρά αν μπουν σε κεντρική διαχείριση. Κοντολογίς, η σούμα πάει στα 70+ εκατ. ευρώ κόστος, ποσό που αποτελεί «βάση» για κάθε ενδιαφερόμενο. Ενα ποσό που, σύμφωνα με γνώστες της πιάτσας, είναι ανέφικτο να δώσουν… σόλο η Nova και η Cosmote TV. Πάει πολύ το μαλλί, για να το πούμε λαϊκά. Ούτως ή άλλως, τα πάντα πρέπει να κριθούν και να κλείσουν σύντομα καθώς όλα τα συμβόλαια που έχουν με τις ΠΑΕ η Cosmote TV και η Nova λήγουν το καλοκαίρι του 2025. 

Για το θέμα τοποθετήθηκε τις προάλλες, μιλώντας στον Ellada Sports, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Asteras AKTOR, Γιώργος Μποροβήλος, εκτιμώντας ότι ανέρχεται στα 70 με 80 εκατ. ευρώ το ρεαλιστικό κόστος με τις προσδοκίες των ΠΑΕ. 

Εφικτό σενάριο 

Ενα σενάριο, πάντως, που ουδείς αποκλείει (και γνώστες της αγοράς το θεωρούν πολύ πιθανό) είναι Nova και Cosmote TV να αναλάβουν από κοινού την κεντρική διαχείριση, μοιράζοντας ομάδες και αγώνες. Σε ένα τέτοιο σενάριο το deal θα αφορά τη διετία 2025-27, μιας και το καλοκαίρι του 2027 εκπνέει η νυν συμφωνία τους για ανταλλαγή αθλητικού, τηλεοπτικού περιεχομένου – αλλά πιθανώς, με τα νυν δεδομένα, να συνεχιστεί μιας και οι δύο πλευρές είναι απόλυτα ικανοποιημένες μετά το πρώτο πεντάμηνο συνεργασίας. 

Και επειδή τα πάντα είναι χρήμα, πηγές από τις συνδρομητικές χαρακτηρίζουν ως «υπερφίαλα υψηλά» τα ποσά 70-80 εκατ. ευρώ που θέλει να ζητήσει η Super League και το οριοθετούν, επί λέξει, «55, άντε, βαριά-βαριά 60». 

Σημειωτέον πως αν η κεντρική διαχείριση όντως αναβιώσει αλλά τηλεοπτικώς παραμείνει σε Cosmote TV και Nova, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι πως τα ποσά θα εισρέουν αρχικά στα ταμεία της Super League κι από εκεί θα δίνονται στις ΠΑΕ – και όχι απευθείας στις ΠΑΕ, ως ισχύει με τις νυν διμερείς συμφωνίες.