Αν και, όπως επισημαίνει, δε γνωρίζουμε ακόμη με ασφάλεια, εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, εντούτοις, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το μέγεθος του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά μικρό για να επηρεάσει τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο.

«Η Θάλασσα Μαρμαρά χαρακτηρίζεται από ρήγματα παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και γι’ αυτό έχει υψηλή σεισμικότητα», γράφει ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook και θυμίζει πως στις 17 Αυγούστου του 1999, από την ίδια περιοχή προήλθε ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ που συντάραξε τότε την Πόλη.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

«Έγινε στις 13.59 με επίκεντρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 60 χλμ Δ Κων/πολης. Ακολούθησαν μετασεισμοί, προηγήθηκαν προσεισμοί τις τελευταίες μέρες. Ακόμη δε γνωρίζουμε αν είναι ο κύριος. Αυτό το μέγεθος είναι μικρό για να επηρεάσει τον Ελλαδικό χώρο. Η Θάλασσα Μαρμαρά χαρακτηρίζεται από ρήγματα παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος Βορ. Ανατολίας και γι’ αυτό έχει υψηλή σεισμικότητα. Στις 17.8.1999 έκανε 7,5.
ΥΓ Το μέγεθος 5,7 προέρχεται από το Γερμανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, που δίνει τα ακριβέστερα μεγέθη ισχυρών σεισμών διεθνώς».

Λέκκας: Αναμενόμενη η δόνηση, περιμέναμε 7 ρίχτερ

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση στην περιοχή της Συλιβρίας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας.