Το θαύμα της μηχανικής επιστήμης έσωσε τον γιγαντιαίο ουρανοξύστη στην Ταϊπέι από τον χορό των 7,4 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Ταϊβάν την 3η Απριλίου 2024. 

Το μυστικό των μηχανικών του ουρανοξύστη για να τον θωρακίσουν από τους ισχυρούς σεισμούς της Ταϊβάν είναι μία ειδική κατασκευή στο εσωτερικό του κτηρίου.

Ειδικότερα, ο ουρανοξύστης «Ταϊπέι 101» στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας έμεινε ανέπαφος, όπως ακριβώς προέβλεψε η κατασκευή του.

Το ύψους 509 μέτρων κτήριο έχει στο εσωτερικό του μια ειδική κατασκευή που μειώνει την ταλάντωσή του κατά 40% κατά τη διάρκεια των σεισμών, αλλά και σε ημέρες με ισχυρούς ανέμους.

H συμπεριφορά του κτηρίου 

Η κατασκευή είναι μια σφαίρα από ατσάλι βάρους 660 τόνων που είναι αναρτημένη στο εσωτερικό του κτηρίου, στον 92ο όροφο, σαν εκκρεμές.

Κάθε φορά που το κτήριο κινείται προς μια κατεύθυνση, η ατσάλινη σφαίρα κινείται προς την αντίθετη και έτσι διατηρεί τη συνολική ισορροπία του κτηρίου, αναφέρει η Daily Mail. Με τον τρόπο αυτό ο ουρανοξύστης ταλαντεύεται, αλλά δεν μπορεί να γκρεμιστεί.

Αυτό είναι ένα «παθητικό σύστημα απόσβεσης», πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί χωρίς καμία εξωτερική δύναμη ή έλεγχο, μόνο με τη βαρύτητα και την κίνηση του κτηρίου.

Εν τω μεταξύ, υδραυλικά έμβολα κάτω από την τεράστια σφαίρα απορροφούν και διαχέουν την ενέργεια ως θερμότητα.

Όπως εξηγεί στην Dail Mail ο δρ Αγαθοκλής Γιαραλής, καθηγητής δομικής δυναμικής στο Σίτι του Λονδίνου, η χαλύβδινη σφαίρα του «Ταιπέι 101» λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που λειτουργούν τα αμορτισέρ στις αναρτήσεις των αυτοκινήτων.

Οι σύγχρονοι ουρανοξύστες είναι κατασκευασμένοι για να είναι ευέλικτοι, ειδικά όσοι βρίσκονται σε σεισμογενείς ζώνες όπως η Ταϊβάν, εξηγεί στην Daily Mail ο καθηγητής Άντονι Ντάρμπι του Πανεπιστημίου του Μπαθ. Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα είναι ελαστικά, δηλαδή τεντώνονται ή συστέλλονται ανάλογα με τα μεταβαλλόμενα φορτία που ασκούνται σε αυτά.

Το μέγεθος της παραμόρφωσης σε ένα μεμονωμένο στοιχείο, όπως ένα δοκάρι, είναι πολύ μικρό, αλλά όταν τις αθροίσουμε για όλο το ψηλό κτήριο, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές πλευρικές μετακινήσεις. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι επικίνδυνες για την ίδια την κατασκευή, αλλά, αν είναι υπερβολικές, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία τους ενοίκους.

Η κατασκευή του ουρανοξύστη ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2004, οπότε και άνοιξε για το κοινό.

Το σχέδιο του κτηρίου μοιάζει με βλαστό μπαμπού που υψώνεται προς τα πάνω σε οκτώ τμήματα.

Σε κάθε όροφο τοποθετήθηκαν χαλύβδινα δοκάρια στήριξης που ξεκινούν από τον πυρήνα του κτηρίου και καταλήγουν στις εξωτερικές κολόνες του, ώστε να αυξηθεί η ακαμψία του πύργου.

Αν και σε άλλα κτήρια οι μηχανισμοί για τους σεισμούς είναι αθέατοι, στον «Ταϊπέι 101» είναι τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες από τον 88ο έως τον 92ο όροφο.