Σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής», καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, στις 03:23, στην Εύβοια. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται τρία χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Προκόπι της Εύβοιας, ή 86 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας και έρχεται σε συνέχεια δεκάδων δονήσεων στην πειροχή.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για του συνεχείς σεισμούς στη Βόρεια Εύβοια, φαινόμενο που παρακολουθούν στενά οι επιστήμονες. «Είναι ο τρίτος σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο που έχει αρχίσει η σεισμική δραστηριότητα. Όπως είχα τονίσει από την αρχή, θα είχαμε τέτοιους σεισμούς της τάξεως των 4 και 5 Ρίχτερ για τις επόμενες ημέρες. Αυτό το λέμε γιατί την ίδια εικόνα είχαμε και στις προηγούμενες σεισμικές διεγέρσεις. Το τεκτονικό καθεστώς της περιοχής είναι τέτοιο που μας δίνει αυτή την εικόνα. Δηλαδή σεισμούς από 4 έως 5 Ρίχτερ οι οποίοι εξελίσσονται μέσα στο χρόνο τριών τεσσάρων και πέντε ημερών», είπε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και πως έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στους κατοίκους και στις Αρχές της περιοχής. «Θεωρώ ότι θα παραμείνουν τα μεγέθη σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο κ. Λέκκας για τις συνεχείς δονήσεις στην περιοχή.

kataghrafi-oVs9c.JPG

Σημειώνεται πως την Κυριακή σημειώθηκαν δεκάδες δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι Ευβοίας με τις δύο μεγαλύτερες να είναι 4,4 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για δονήσεις με μικρό εστιακό βάθος 13 και 12 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Για αυτό και έγιναν αισθητές ακόμη και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.