Σε αυτοψίες συνολικά 62 κτιρίων προχώρησε πρόσφατα η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουλίου 2025 σε Κρυονέρι Αττικής, Μεσσηνία-Αρκαδία, Κάντανο-Σελινό Χανίων και Κύθηρα.

Τα εξειδικευμένα κλιμάκια της υπηρεσίας προσέγγισαν τα σημεία που επλήγησαν, με στόχο την αξιολόγηση της καταλληλότητας των κτιρίων ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων και να προληφθούν μελλοντικοί κίνδυνοι.

Η αποτίμηση των ζημιών, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέδειξε τα εξής δεδομένα για κάθε πληγείσα περιοχή:

Αποτελέσματα αυτοψιών ανά περιοχή

- Κρυονέρι – Αττική (26 Ιουλίου 2025): Σε σύνολο 19 κτιρίων, 8 κρίθηκαν «πράσινα», 6 «κίτρινα» και 5 «κόκκινα».

- Μεσσηνία – Αρκαδία (28 Ιουλίου 2025): Από τα 23 εξετασθέντα κτίρια, 7 χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» και 16 «κίτρινα», χωρίς να εντοπιστούν «κόκκινα».

- Κάντανος-Σελινό – Κρήτη (27 Ιουλίου 2025): Σε 6 κτίρια, 3 αναγνωρίστηκαν ως «πράσινα» και 3 ως «κίτρινα», με απουσία «κόκκινων» κτισμάτων.

- Κύθηρα (26 Ιουλίου 2025): Από τα 14 κτίρια που ελέγχθηκαν, 5 κρίθηκαν «πράσινα» και 9 «κίτρινα», χωρίς «κόκκινα».

Ανάγκη άμεσων μέτρων και στήριξης των πληγέντων

Η ΓΔΑΕΦΚ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης και επιδιόρθωσης των πληγέντων κτιρίων ώστε να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και να επισπευστεί η συνολική διαδικασία αποκατάστασης στις περιοχές που υπέστησαν τις συνέπειες των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ μέτρα στήριξης για τους κατοίκους που επηρεάστηκαν.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση φακέλων αποζημίωσης από τους πληγέντες, επιδιώκοντας την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των τοπικών κοινοτήτων.