Περίπολοι σε όλες τις περιοχές που είναι επικίνδυνες για το ξέσπασμα φωτιάς έχει αναπτύξει ο στρατός. Το ανθρώπινο δυναμικό υποστηρίζεται από θερμικές κάμερες και μηχανήματα συνδρομής. 

Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια εκπέμπονται με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων, 66 εποχούμενενες περίπολοι και επανδρώνονται δύο πυροφυλάκια. Οι εποχούμενες περίπολοι είναι εφοδιασμένες με θερμικές κάμερες και έχουν ως σκοπό την αποτροπή. Διέρχονται από ορεινούς όγκους και συνδράμουν στην επιτήρηση. 

Στην πρώτη φάση μιας φωτιάς κατάλληλα μηχανήματα Μηχανικού (δηλαδή προωθητές γαιών, ισοπεδωτές και φορτωτές) βρίσκονται σε διασπορά σε συγκεκριμένα σημεία και σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 20 λεπτών, για συνδρομή στις περιοχές Αττικής, Βοιωτίας και Κορινθίας. Αντίστοιχα υφίστανται φορείς για τη μεταφορά των εν λόγω μηχανημάτων. 

Στη δεύτερη φάση, αν δηλαδή χρειαστούν επιπλέον ενισχύσεις, υπάρχουν στη Θεσσαλία και σε ετοιμότητα κινήσεως εντός δύο ωρών επιπλέον μηχανήματα και φορείς για τη μεταφορά τους. Σε τρίτη φάση θα επιστρατευτούν μηχανήματα και φορείς για τη μεταφορά τους από τη Θεσσαλονίκη, τα οποία βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα κινήσεως εντός δύο ωρών. 

Επίσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 

- Λεωφορεία σε ετοιμότητα, με σκοπό τη συνδρομή σε ενδεχόμενο εντολής εκκένωσης του πληθυσμού, στις περιοχές Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας. 

- Αξιωματικό σύνδεσμο στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. 

- Πεζοπόρα τμήματα «Ξενοκράτης» και Ομάδες «Δευκαλίων», εάν απαιτηθούν.  

- Εναέρια μέσα (αεροσκάφη – ελικόπτερα) για πυρόσβεση, όταν απαιτηθούν.

photo-2024-06-22-11-42-25.jpg
photo-2024-06-22-11-42-26.jpg