«Πάντα έχει νόημα μια συνάντηση και θα γίνει η συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο, δεν είμαι σε θέση να σας πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει διότι πάντα πρέπει να μιλάμε. Και αν είναι να διαφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε ξεκάθαρα, για να γνωρίζει ο καθένας πού είναι τα όρια του άλλου. Δεν είναι κακό αυτό». Με την απάντηση αυτή κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha o πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτό που φημολογείτο τα τελευταία 24ωρα και κυρίως μετά την επιστροφή Δένδια από την Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να τοποθετήσει χρονικά τη συνάντηση. Οι πληροφορίες θέλουν να μην γίνει στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης αλλά σε κοινή υποχρέωση των δύο πολιτικών ηγετών. Όπως γράφει η Καθημερινή, το πιθανότερο σενάριο είναι Μητσοτάκης και Ερντογάν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Το σενάριο αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι παρόντας θα είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα» είπε ο πρωθυπουργός ενισχύοντας το σενάριο αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «δεν θα έπρεπε να είναι είδηση μία συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο. Θα είναι είδηση προφανώς, τώρα, γιατί θα έχει μεσολαβήσει μια περίοδος μεγάλης έντασης. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση προβάλλει τις θέσεις της, βάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα. Λέει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι το μόνο πλαίσιο. Διότι εάν δεν συμφωνήσουμε ότι σεβόμαστε στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο πώς θα λύσουμε τις διαφορές μας;

Αποδεικνύει έμπρακτα ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκτυο μπορεί να λύσει άλλες διαφορές όπως, παραδείγματος χάρη, η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία ή ακόμα πιο δύσκολα με την Αίγυπτο. Η προσφυγή με συνεννόηση με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να οριοθετήσουμε από κοινού την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά της διεθνούς νομιμότητας, είναι μία δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Είναι μία χώρα, όμως, η οποία δεν έχει καμία δυσκολία να προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι τα όρια τα οποία οποιαδήποτε άλλη  χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει».

Ερωτώμενος για την ένταση στη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος. Γιατί υπήρξε άψογος; Μην σταθείτε μόνο στην αντιπαράθεση η οποία θέλω να θυμίσω ότι προκλήθηκε διότι επέλεξε ο κ. Τσαβούσογλου να απαντήσει στον κ. Δένδια -υπό κανονικές συνθήκες- θα είχαμε δύο πρωτολογίες, θα είχε τελειώσει η συζήτηση εκεί.

Ο κ. Δένδιας, με πολύ μεγάλη ευπρέπεια και ευγένεια, έθιξε όλο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάζοντας ακριβώς τους κανόνες οι οποίοι πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων».

Συμπλήρωσε πως «η εντολή που είχα δώσει στον Υπουργό Εξωτερικών -χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες- αν έπρεπε να τη συνοψίσω είναι ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Και θα σταματήσω εδώ γιατί προφανώς δεν θέλω να μπω σε παραπάνω λεπτομέρεια».