Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιταλικού Τύπου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται, με στόχο τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, τόνισε: «Τις ημέρες αυτές είμαστε σε διαρκή επαφή με μια σειρά ηγετών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μίλησα πριν λίγες ώρες και με τον πρόεδρο Τραμπ και εργαζόμαστε με στόχο να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Όλοι δίνουν τη συμβολή τους και νομίζω ότι, ειδικότερα η Ουκρανία κάνει ό,τι είναι αναγκαίο. Θεωρώ ιδιαίτερα πολύτιμο το γεγονός ότι το Βατικανό και ειδικότερα ο ποντίφικας έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν τις συνομιλίες» είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Και δήλωσε πως μίλησε με τον πάπα Λέοντα την περασμένη Τρίτη.
Θα πρέπει να εξακριβωθεί η ουσιαστική διάθεση των εμπλεκόμενων μερών, είπε η κα.Μελόνι, όπως και η δυνατότητα ρεαλιστικής εφαρμογής.
«Θεωρώ, όμως, ότι πέρα από τις ημερομηνίες και τους χώρους φιλοξενίας, πρέπει να μπορέσουν να διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν τη βούληση να λάβουν μέρος και να κάνουν βήματα προόδου. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας για κατάπαυση του πυρός και επίτευξη συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία, όπως υπενθυμίζω πάντα, δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση, δηλαδή την Ουκρανία» τόνισε.
Και επεσήμανε πως η Ιταλία συνεργάζεται με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να γίνουν εφικτές το γρηγορότερο δυνατό, συνομιλίες οι οποίες να ξεκινήσουν από ένα τεχνικό επίπεδο και να φτάσουν σιγά σιγά σε πολιτικό επίπεδο, για το οποίο, όπως είπε, θεωρεί ιδιαίτερα πολύτιμη τη διάθεση του Βατικανού να τις φιλοξενήσει.