Το έργο FRIETS αποτελεί μια σύγχρονη πρωτοβουλία που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 MSCA-RISE-2020. Σκοπός του είναι η αξιοποίηση και εμπορική αναβάθμιση των μούρων (ή άλλων φυτικών πόρων υψηλής αξίας) μέσω προηγμένων τεχνολογιών και διεπιστημονικής έρευνας. Το έργο εστιάζει στη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή ερευνητικού προσωπικού και την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών με άμεση εφαρμογή στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το πρόγραμμα MSCA-RISE (Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange) υποστηρίζει διεθνείς συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, ενισχύοντας την κινητικότητα των ερευνητών και την ανταλλαγή γνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο του RISE, το έργο FRIETS φέρνει κοντά ερευνητές από Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Λατινική Αμερική, ενδυναμώνοντας τη διασύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας για την αξιοποίηση φυσικών προϊόντων.

Στόχος του FRIETS είναι να δημιουργήσει ένα καινοτόμο οικοσύστημα γύρω από τη βιώσιμη καλλιέργεια, τη βιοτεχνολογική επεξεργασία και την εμπορική προώθηση των μούρων, αξιοποιώντας μεθόδους γεωργίας ακριβείας και πράσινης τεχνολογίας. Μέσω του H2020 MSCA-RISE, το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει παράδειγμα διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας με πρακτικά οφέλη για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον.

Πρωτοποριακή έρευνα για τη γεωργία ακριβείας και την αξιοποίηση των μούρων

Στο επίκεντρο του έργου FRIETS βρίσκεται μια καινοτόμα ερευνητική προσέγγιση που αναπτύχθηκε από τη σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με συνεργάτες πρωτοπόρες εταιρείες. Η ερευνήτρια συνδυάζει προηγμένες τεχνικές γεωργίας ακριβείας με βιοτεχνολογικές εφαρμογές, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπορικής αξιοποίησης του.

Η έρευνά της, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FRIETS, στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου "έξυπνης καλλιέργειας", αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως αισθητήρες, δορυφορική χαρτογράφηση, ανάλυση εδάφους και βιο-ανάλυση των φυτικών δειγμάτων. Μέσω αυτής της μεθοδολογίας, καταγράφονται και αναλύονται κρίσιμα δεδομένα που επιτρέπουν την επιλογή των πλέον κατάλληλων γεωργικών πρακτικών, με στόχο την παραγωγή πρώτων υλών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Η συμβολή των επιστημόνων αλλά και των εταιρειών είναι κομβική για την επιτυχία του έργου, καθώς γεφυρώνει τη θεωρητική επιστημονική γνώση με πρακτικές εφαρμογές στον αγροδιατροφικό τομέα. Η αγρονομική και βιοτεχνολογική εξειδίκευσή της ενισχύει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που προκύπτουν από το μούρο, τόσο σε επίπεδο τοπικών παραγωγών όσο και σε διεθνείς αγορές. Η έρευνά της θέτει τα θεμέλια για μια νέα προσέγγιση στην πράσινη επιχειρηματικότητα, συνδυάζοντας επιστήμη, περιβάλλον και καινοτομία.

Το παρόν έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Marie Skłodowska-Curie αριθ. 101007783.