Στη δικογραφία για το κύκλωμα των επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ το όνομα της Παρασκευής Τυχεροπούλου, φέρεται να κρατούσε σε κλειδωμένο ερμάριο 12 προσφυγές κατηγορουμένων.

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για την υπόθεση του κυκλώματος παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που εξαρθρώθηκε από το ελληνικό FBI σε Κοζάνη και Αγρίνιο, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Θερισμός».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε το 2024, αμέσως μετά την απομάκρυνση της κ. Τυχεροπούλου από τη διοίκηση του Οργανισμού.

Στη σχετική δικογραφία φέρεται να υπάρχει αναφορά στο όνομα της πρώην αξιωματούχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευής Τυχεροπούλου, χωρίς ωστόσο η ίδια να διώκεται ή να κατηγορείται επισήμως για κάποια αξιόποινη πράξη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον των αρχών εστιάζει σε περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε το 2024, αμέσως μετά την απομάκρυνση της κ. Τυχεροπούλου από τη διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, σύμφωνα με το protothema.gr, «κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής, η πρώην αξιωματούχος φέρεται να αρνήθηκε να παραδώσει τον χώρο του γραφείου της στον νέο διοικητή, ενώ απέφυγε επανειλημμένα να προσέλθει προκειμένου να ανοίξει τα προσωπικά της ντουλάπια.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τη διοίκηση του Οργανισμού στην απόφαση να προχωρήσει σε άνοιγμα του κλειδωμένου ερμαρίου παρουσία δικαστικού λειτουργού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, στο εσωτερικό του επίμαχου ντουλαπιού «εντοπίστηκαν 12 ιεραρχικές προσφυγές, δηλαδή αιτήσεις επανεξέτασης παραγωγών που δεν είχαν λάβει τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις».

Οι συγκεκριμένες προσφυγές, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν φέρονται να είχαν ακολουθήσει την προβλεπόμενη θεσμική και υπηρεσιακή διαδικασία. Παράλληλα, φέρονται να έφεραν την ιδιόχειρη υπογραφή της κ. Τυχεροπούλου, η οποία τις είχε κάνει δεκτές.

Μετά την πρόσφατη ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΕΛΑΣ, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα πρόσωπα στα οποία αφορούσαν οι 12 αυτές προσφυγές περιλαμβάνονται, όπως έγραψε το protothema.gr, μεταξύ όσων συνελήφθησαν και κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

«Με άλλα λόγια», όπως σημειώνει το protothema.gr, «οι αιτήσεις προσώπων που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για το κύκλωμα των επιδοτήσεων φέρονται να είχαν εγκριθεί και να είχαν βρεθεί μέσα στο κλειδωμένο ερμάριο του γραφείου της πρώην αξιωματούχου».

Ανάρτηση από τη Χαλικιά

Η δικογραφία, σύμφωνα με ανάρτηση της πρώην αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δήμητρας Χαλικιά, στηρίζεται στην τρίτη κατά σειρά καταγγελία προ τριμήνου περίπου. «Είχαν προηγηθεί και άλλες για την ίδια ακριβώς υπόθεση. Τι απέγιναν άραγε» διερωτάται η πρώην αντιπρόεδρος του οργανισμού σε ανάρτησή της και σημειώνει:

1) Οι συγκεκριμένες 12 υποθέσεις είχαν ήδη εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και είχαν απορριφθεί στο πλαίσιο της προβλεπόμενης υπηρεσιακής και νόμιμης διαδικασίας. Παρ’ όλα αυτά, οι προσφυγές υποβλήθηκαν εκ νέου και εγκρίθηκαν από τη διοίκηση Σημανδράκου-Τυχεροπούλου, χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη υπηρεσιακή διαδικασία και χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες υπηρεσιακές εισηγήσεις που δικαιολογούσαν την ανατροπή των αρχικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Δήμητρα Χαλικιά, οι αποφάσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα να ακυρωθούν καταλογισμοί επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονταν από 150.000 έως και 450.000 ευρώ. Μετά δε την ακύρωση των καταλογισμών ακολούθησαν και νέες πληρωμές προς τους ίδιους δικαιούχους.

Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης με την ιδιότητα του πρόεδρου διαβίβασε τα ευρήματα αυτά με σχετική καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

2) Είχε προηγηθεί επίσης ο πλήρης φάκελος που κατέθεσε ήδη από πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και επίτιμος πρόεδρος Εφετών κ. Νίκος Σαλάτας, ο οποίος περιείχε λεπτομερώς τα ίδια ακριβώς στοιχεία και τις ίδιες ακριβώς υποθέσεις.

Η Δήμητρα Χαλικιά επισημαίνει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τα ΚΥΔ Αγρινίου και Κοζάνης, τα οποία ανήκουν στην Ενωση Αγρινίου. «Η ίδια Ενωση συμμετέχει με καθοριστικό ρόλο στην εταιρεία Cognitera, ενώ μέτοχοι εμφανίζονται και τα συγκεκριμένα ΚΥΔ μέσω εταιρικών σχημάτων» σημειώνει και εξηγεί: «Η Cognitera είναι η εταιρεία που αναδείχθηκε τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2022 μέσα από διαδικασίες που, κατά την άποψή μου, παραβίασαν ευθέως το πλαίσιο του Ν. 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων. Πρόκειται για υπόθεση που περιλαμβάνεται ήδη στην πρώτη καταγγελία που κατέθεσα τον Ιούλιο του 2025.

Η συγκεκριμένη εταιρεία πληρώθηκε πολλαπλώς για το ίδιο αντικείμενο: μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας, μέσω σύμβασης περίπου 560 χιλιάδων ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια μέσω νέας σύμβασης περίπου 845 χιλιάδων ευρώ, για την υποστήριξη της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2022, ενώ η τελική παράδοση έργου πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, όταν οι σχετικές πληρωμές είχαν ήδη ολοκληρωθεί προ πολλού εκτός πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ που σημαίνει πολλά εκατομμύρια καταλογισμών όταν θα έρθουν για έλεγχο».

Τι υποστηρίζει η Τυχεροπούλου

«Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμη προσπάθεια σπίλωσης και παγίδευσής μου, ένα ακόμη "συμβόλαιο εκτέλεσης"’, που φέρεται να εκτελεί μέσω της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων η εγκληματική οργάνωση γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ» ισχυρίζεται μεταξύ άλλων, διά του δικηγόρου της, η κ. Τυχεροπούλου.

Σύμφωνα με την πρώην ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδική συνεργάτιδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας «για τη μεθόδευση αυτή αξιοποιούνται πλαστά στοιχεία που κατασκευάστηκαν εις βάρος μου από τον πρώην πρόεδρο Μπαμπασίδη και τα συνεργαζόμενα με αυτόν διευθυντικά στελέχη του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν μεταφερθεί σε θέσεις ευθύνης στην ΑΑΔΕ».