Σε δίκη παραπέμπονται με βούλευμα οι υπεύθυνοι γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου τον Αύγουστο του 2020 είχε καταγραφή συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι από επιπλοκές της λοίμωξης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η κατηγορία με την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη είναι αυτή της παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ατόμων. Είχε προηγηθεί εισαγγελική παρέμβαση και ακολούθησε έρευνα από αρμόδια ελεγκτική αρχή, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και παραγγέλθηκε ποινική δίωξη.

Το πόρισμα, στο οποίο στηρίχθηκε η δίωξη, περιέγραφε μια σειρά από παραβιάσεις των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, όπως υπεράριθμοι τρόφιμοι, μη τήρηση αποστάσεων σε χώρους φιλοξενίας των ηλικιωμένων, μη διενέργεια ανά τακτά διαστήματα δειγματοληπτικών τεστ κ.ά.

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή είχαν αρνηθεί την κατηγορία, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έλαβαν όλα τα μέτρα που προβλέπονταν από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.