Αεροπορική επιδρομή διαρκείας εξαπέλυσε η Ρωσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον του Κιέβου. Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως κατέρριψε και τους 18 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της στη διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για την όγδοη αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Οι αρχές της πόλης δεν ανέφεραν αμέσως μεγάλες ζημιές και ανακοίνωσαν πως μόνο τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν από συντρίμμια που έπεσαν.

«Ήταν εξαιρετική στη σφοδρότητά της - ο μεγαλύτερος αριθμός πυραύλων στη βραχύτερη χρονική περίοδο», ανέφερε σε σχόλιά του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου.
Νωρίς σήμερα το πρωί, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σχεδόν σε όλη την ουκρανική επικράτεια και ακουγονταν για περισσότερο από τρεις ώρες στο Κίεβο και την περιφέρειά του.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως και οι 18 πύραυλοι, έξι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ και τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, καταρρίφθηκαν, αν και δεν έκανε σαφές πόσα εξαπολύθηκαν εναντίον της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των πυραύλων που καταρρίφθηκαν ήταν έξι βαλλιστικοί πύραυλοι Κινζάλ που εκτοξεύονται από αεροσκάφος, εννέα πύραυλοι κρουζ Καλίμπρ που εκτοξεύθηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και τρεις πύραυλοι εδάφους Ισκαντέρ.

«Η αποστολή του εχθρού είναι να σπείρει τον πανικό και να δημιουργήσει χάος. Εντούτοις, στη βόρεια ζώνη επιχειρήσεων (που περιλαμβάνει το Κίεβο) όλα βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο», δήλωσε ο στρατηγός Σέρχι Νάεφ, διοικητής των Κοινών Δυνάμεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή και πως η Ρωσία δεν σχολίασε άμεσα. Ο πύραυλος Κινζάλ, που σημαίνει «εγχειρίδιο» στα ρωσικά, είναι ένα από τα έξι όπλα «νέα γενιάς» που παρουσιάσθηκαν το 2018 από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ο ρώσος πρόεδρος είχε καυχηθεί ότι δεν μπορούν να καταρριφθούν από κανένα από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που υπάρχουν στον κόσμο.