Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας “κακής τράπεζας” (bad bank) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς η διοίκησή της ανησυχεί για τον νέο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η ΕΚΤ έχει συστήσει ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται το σχέδιο για τη δημιουργία μιας “κακής τράπεζας, όπου θα συγκεντρωθούν τα κόκκινα δάνεια, καθώς το ύψος του χρέους στην ευρωζώνη, το οποίο ξεπερνά το μισό τρισ. ευρώ, θεωρείται απίθανο να εξοφληθεί. Αντίθετα, αναμένεται να αυξηθεί έως και να διπλασιαστεί στο 1 τρισ. ευρώ, καθώς το ξέσπασμα του COVID-19 συμπιέζει τους δανειολήπτες και πιέζει τις ήδη ευάλωτες τράπεζες και εμποδίζοντας νέους δανεισμούς.

Παρόλο που η ιδέα για μια “κακή τράπεζα” είχε συζητηθεί και απορριφθεί πριν από δύο χρόνια, η ΕΚΤ, τις τελευταίες εβδομάδες συμβουλεύεται τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με αυτή την πιθανότητα. Κάτι τέτιο βέβαια θα απαιτούσε επίσης την “ευλογία” της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ. Ωστόσο, το Βερολίνο έχει από καιρό αντιταχθεί σε συστήματα που αποδέχονται κοινή ευθύνη για χρέη σε άλλες χώρες, αν και πρόσφατα είχε μια απροσδόκητη αλλαγή στάσης, συμφωνώντας να συγκεντρώσει τον δανεισμό της ΕΕ σε ένα ταμείο ανασυγκρότησης από την κρίση της πανδημίας.

Ενα από το υπό συζήτηση σχέδια περιλαμβάνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο εγγυητή για την “κακή τράπεζα”.

Ενώ η ΕΕ επικεντρώνεται στην αξιοποίηση του πακέτου, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των οικονομιών που επλήγησαν από το COVID-19, η ιδέα μιας “κακής τράπεζας” και το σχέδιο της ΕΚΤ, θα μπορούσε να καταλήξει σε συζήτηση μεταξύ κεντρικών τραπζιτών και υπουργών αργότερα αυτό το χρόνο.

Ερωτηθείς σχετικά την Τρίτη, ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ενώ υποστήριζει την ιδέα, είναι «πρόωρο» να συζητηθεί τώρα γιατί δεν είναι ακόμα σαφές πόσο σοβαρή είναι η επίδραση της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΚΤ μελετά πώς θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οι τράπεζες σε επιδείνωση της κρίσης. Συμπλήρωσε ότι το κεφάλαιο των τραπεζών, που ξεπερνά τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι πιθανότατα αρκετό, εκτός εάν υπάρχει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ωστόσο, κάθε πανευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων θα προκαλέσει πιθανόν την αντίδραση της Γερμανίας, η οποία έχει από καιρό αντιταχθαεί σε σχέδια στήριξης των τραπεζών σε πιο αδύναμες χώρες. Όμως, ενώ το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αφορούσε κυρίως στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ μετά την κρίση του 2008, με τις ελληνικές και τις ιταλικές τράπεζες να μην έχουν συνέλθει ακόμη, ο εκτεταμένος αντίκτυπος του κορωνοϊού, ο οποίος έπληξε σκληρά τη Γερμανία, ενδεχομένως να φέρει εκπλήξεις.