Συνεδρίασε εκ νέου σήμερα στις 12:30 το υπηρεσιακό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε για τη χάραξη της πολιτικής μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο ξεκίνησε, ως είθισται, με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Σαρμάς κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να είναι ουδέτερα, αμερόληπτα και αντικειμενικά, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης.

«Απαραίτητο να υπάρχει κυβερνητική πολιτική»

«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι υποχρέωσή μας από το σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της» ανέφερε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Ο κ. Σαρμάς σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχει κυβερνητική πολιτική έστω και για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκείνο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα εδώ είναι να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, συνεπώς θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσετε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό των υπουργείων σας».

Οι βασικές υποχρεώσεις

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς -στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας- θα πρέπει να δούμε τι από τον προγραμματισμό αυτόν απαιτείται να εφαρμοστεί, για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών».

Μια άλλη πολύ βασική υποχρέωση, προσέθεσε, «είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας. Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό. Διαχείριση κινδύνων σημαίνει ότι έχετε εντοπίσει τους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας. Και σε αυτό θα βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα υπουργεία σας που θα έπρεπε να έχουν ήδη ή πρέπει να εντοπίσουν τους κινδύνους».

Η αναφορά στα Τέμπη

Καταλήγοντας, ο Ιωάννης Σαρμάς τόνισε ότι «χρειάζεται και ένα σύστημα μετριασμού και αποτροπής των κινδύνων και η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής των κινδύνων. Έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου. Στον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη μη εκτέλεσή του».

Αύριο, Κυριακή, θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, ενώ τη Δευτέρα οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής. Το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο, θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.