Τις πρώτες οδηγίες έδωσε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς στους 20 υπουργούς που απαρτίζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Ο κ. Σαρμάς ανακοίνωσε ότι η πρώτη κανονική συνεδρίαση θα γίνει αύριο (27/5) και σε αυτή θα καθοριστεί η πολιτική που θα ασκήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε το υπουργεία σας να δώσω ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές πριν το αυριανό υπουργικό συμβούλιο όπου θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική που δεν είναι κανονική αλλά για μερικές εβδομάδες όπως απαιτεί το σύνταγμα και ο νόμος» είπε ο κ. Σαρμάς και πρόσθεσε: «το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και προεδρεύεται από έναν εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστικών. Το ίδιον της δικαστικής εξουσίας είναι η αμεροληψία και η ανεξαρτησία. Για να ορίσει το σύνταγμα έτσι σημαίνει ότι θέλει μια κυβέρνηση ανεξάρτητη πολιτικά και κομματικά κυβέρνηση». 

Στη συνέχεια ο κ. Σαρμάς ζήτησε ουδετερότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. «Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο η πράξη να θεωρείται ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, ώστε να μην στοιχειοθετείται ότι αποτελούν παρέμβαση υπέρ της μίας ή της άλλης πολιτικής παράταξης στην προεκλογική περίοδο που είναι σε εξέλιξη» είπε.