Μπαράζ σεισμικών δονήσεων καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 2 Φεβρουαρίου 2025, στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, πάνω από 20 σεισμοί, μεγέθους από 1,9 έως 3,7 Ρίχτερ, σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.
Η συνολική σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι αυξημένη, καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 δονήσεις. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δεν σχετίζονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Σύγκληση επιστημονικών επιτροπών και προληπτικά μέτρα
Το απόγευμα του Σαββάτου (1/2), πραγματοποιήθηκε επείγουσα συνεδρίαση των επιστημονικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου. Η συνεδρίαση έγινε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Οι ειδικοί, αφού ανέλυσαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας της Σαντορίνης παρουσιάζει ύφεση.
- Ωστόσο, παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Θήρα και την Αμοργό, με σεισμό μεγέθους 4,3 Ρίχτερ ως τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο το τελευταίο 24ωρο.
- Οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και προέρχονται από υποθαλάσσια ρήγματα, χωρίς να υπάρχει ένδειξη ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Με βάση τα παραπάνω, αποφασίστηκαν τα εξής προληπτικά μέτρα για τη Σαντορίνη, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου:
- Αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων στο νησί τη Δευτέρα.
- Σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τη συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους με μεγάλο αριθμό ατόμων.
- Απαγόρευση πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού κατά τους σεισμολόγους
Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από σεισμολόγους και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε πως η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών είναι φυσιολογική και δεν έχει σχέση με ηφαιστειακές διεργασίες. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρατηρούμε έναν μεγάλο αριθμό σεισμών, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, όμως οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίζονται 10-30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι πρόκειται για καθαρά τεκτονικά φαινόμενα και όχι για σεισμούς που συνδέονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα».
Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε τις τελευταίες 48 ώρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Θήρας και της Αμοργού, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εχθές το απόγευμα (1/2) κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών: της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθώς και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης
Μετά την εξέταση των διαθέσιμων δεδομένων, οι επιστήμονες κατέληξαν ομόφωνα στα εξής:
- Ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας στην καλδέρα της Σαντορίνης
Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στην καλδέρα έχει μειωθεί και δεν εμπνέει ανησυχία. - Συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ανύδρου
Τις τελευταίες 24 ώρες έχει καταγραφεί αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με μέγιστο μέγεθος 4.3. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποδίδεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν συνδέεται με ηφαιστειακή δράση.
Για οδηγίες και μέτρα αντισεισμικής προστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες του ΟΑΣΠ (oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).