Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με επίκεντρο το νησί Ανύδρος, περίπου 20-25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews, ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία στην περιοχή είναι έντονη. Αν και τέτοιες ακολουθίες είναι συχνές και μπορεί να οδηγήσουν σε έναν ισχυρότερο σεισμό, δεν αναμένεται να είναι μεγάλης έντασης.
Όπως ανέφερε η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου πρότεινε προληπτικά μέτρα, καθώς η περιοχή διαθέτει σημαντικά ρήγματα, τα οποία έχουν εντοπιστεί μέσω θαλάσσιων ερευνών. Ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι, παρόλο που δεν είναι βέβαιο πως θα σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός, τα μέτρα λαμβάνονται για να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις. Επισήμανε ότι σε μια τόσο ενεργή σεισμικά περίοδο, η προσοχή είναι απαραίτητη.
Όσον αφορά την ανησυχία που προκάλεσαν τα μέτρα, ο καθηγητής τόνισε πως η αναστολή λειτουργίας σχολείων και χώρων μαζικής συγκέντρωσης δεν οφείλεται στον φόβο ενός μεγάλου σεισμού, αλλά στην πρόληψη πανικού. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μια προγραμματισμένη εκδήλωση με 600 άτομα σε κλειστό χώρο στη Σαντορίνη ματαιώθηκε για να αποφευχθεί πιθανή σύγχυση σε περίπτωση σεισμικής δόνησης. Αν ένας σεισμός της τάξεως των 5 Ρίχτερ γινόταν αντιληπτός, ο πανικός θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς.
Ο ίδιος έκανε αναφορά και στην εμπειρία από προηγούμενους σεισμούς, όπως το 2016, όταν λόγω σεισμικής δραστηριότητας αναβλήθηκε αγώνας του ΠΑΣ Γιάννινα για λόγους ασφαλείας. Αντίστοιχα, αναβλήθηκαν πανεπιστημιακές εξετάσεις για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πανικού στους φοιτητές. Αυτή η τακτική εφαρμόζεται προληπτικά σε παρόμοιες περιπτώσεις και δεν αποτελεί ένδειξη επικείμενης μεγάλης καταστροφής.
Αναφορικά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι παρατηρείται μία ήπια παραμόρφωση, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ένδειξη επικείμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Παρόμοια φαινόμενα είχαν σημειωθεί και το 2011-2012 χωρίς επιπτώσεις. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το ηφαίστειο έχει «ξυπνήσει», απορρίπτοντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Συνολικά, οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία και επαγρύπνηση, τονίζοντας πως η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα εντάσσεται σε ένα γνώριμο πλαίσιο για την περιοχή, χωρίς να υποδηλώνει άμεσα κάποιο μεγαλύτερο κίνδυνο.