Ένα ανοιξιάτικο πρωινό, στις 6 Απριλίου 1957, με πιλότο τον Παύλο Ιωαννίδη και με μοναδική αεροσυνοδό την Ντενίζ Καράγιωργα, πραγματοποιείται η πρώτη ιστορική πτήση εσωτερικού (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) της νέας αεροπορικής εταιρείας με επωνυμία: «Ολυμπιακή Αεροπορία» και με ιδρυτή τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Ο Έλληνας μεγιστάνας χρησιμοποίησε ως σήμα τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, σε οριζόντια θέση, προσθέτοντας επιπλέον έναν. Και η επιλογή του ονόματος από τον ιδρυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο Ωνάσης για τις περισσότερες επιχειρηματικές του δραστηριότητες χρησιμοποιούσε ως συνθετικό τη λέξη «OLYMPIC».
Οι αερομεταφορές πριν από τον Ωνάση
Η ανάπτυξη των αεροσυγκοινωνιών στην Ελλάδα ήρθε ύστερα από την αναγκαία χρήση της αεροπορίας για πολεμικούς σκοπούς στους Βαλκανικούς πολέμους.
Οι πολιτικές εξελίξεις της τότε εποχής επέβαλλαν τη σύσταση προεδρικού διατάγματος το 1931 που όριζε τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά παράλληλα ίδρυε και την πρώτη αεροπορική εταιρεία, τον «ΙΚΑΡΟ».
Η εταιρεία αυτή δεν απέδωσε σε τίποτα και λίγους μήνες αργότερα έδωσε τη σκυτάλη στην ΕΕΕΣ (Ελληνική Εταιρεία Εναέριων Συγκοινωνιών). Οι πρώτες πτήσεις της εταιρείας ήταν στη Θεσσαλονίκη, όπου στα εγκαίνιά της επιβιβάστηκε και ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η ΕΕΕΣ θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της μέχρι η Τ.Α.Ε. (Τεχνικαί, Αεροπορικαί Επιχειρήσεις) του Στέφανου Ζώτου να σπάσει το μονοπώλιό της.
Αυτά μέχρι την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η Πολιτική Αεροπορία θα τεθεί στην υπηρεσία της εθνικής άμυνας.
Στη μεταπολεμική περίοδο, αρχικά θα εμφανιστούν τρεις εταιρείες με ιδιωτικό χαρακτήρα: ΤΑΕ, ΑΜΕ, ΕΛΛ.Α.Σ.
Το 1951 οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις αναγκάζουν τις τρεις εταιρείες να συγχωνευθούν εκ νέου, με τίτλο Τ.Α.Ε-Α.Ε. η εταιρεία θα λειτουργήσει μέχρι τον Απρίλιο του 1957, όταν θα αγοραστεί από τον ανερχόμενο επιχειρηματία Αριστοτέλη Ωνάση.
Η Ελλάδα εγκαινιάζει μια νέα περίοδο
Η 6η Απριλίου 1957 έμελλε να αποτελέσει σταθμό για την ελληνική ιστορία και την εξέλιξη της Πολιτικής Αεροπορίας στη χώρα μας.
Η ίδρυση και ανάπτυξη της Ολυμπιακής από έναν δυναμικό και οραματιστή επιχειρηματία ήταν μόνο η αρχή.
Η Ολυμπιακή Αεροπορία προχωρά ταχύτατα και ό,τι πιο σύγχρονο είχε να επιδείξει η νέα τεχνολογία το κατακτά.
Η «Μικρή» Ελλάδα γίνεται γνωστή, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε έναν γρήγορα αναπτυσσόμενο κλάδο ανά τον κόσμο.
Οι αεροσυνοδοί στην Ολυμπιακή Αεροπορία ντύνονται με τις ωραιότερες στολές του κόσμου. Με δημιουργίες των Γιάννη Ντεσσέ, Γιάννη Τσεκλένη, Πιερ Καρντέν και της Coco Chanel.
Ο απόδημος ελληνισμός, έχοντας πλέον μια ελληνική αεροπορική εταιρεία των πέντε ηπείρων, βρίσκει αφορμή να επισκεφθεί ξανά την πατρίδα. Ο τουρισμός είναι ο πρώτος αποδέκτης των υπηρεσιών της Ολυμπιακής και αναπτύσσεται ταχύτατα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος της χώρας.
Στις 22 Ιανουαρίου 1973, ο θάνατος του γιου του Ωνάση, σε αεροπορικό δυστύχημα, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του Έλληνα μεγιστάνα. Το φθινόπωρο του 1974, ο Ωνάσης αποφασίζει να αποχωρήσει από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και να μετακομίσει στο Παρίσι όπου απεβίωσε τον Μάρτιο του 1975.
