Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος είναι υποψήφιος για ευρωβουλευτής με την Νέα Αριστερά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει τον Στέφανο Κασσελάκη ως φαινόμενο, ο κύριος Σακελλαρίδης εξαπέλυσε σφοδρή κριτική εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έχει πάρει διαζύγιο από κάθε έννοια προοδευτικής πολιτικής και ότι με τον τρόπο με τον οποίον πολιτεύεται, ξεχωρίζοντας το ύφος, το ήθος και την πολιτική ρητορική του κύριου Κασσελάκη, ο κύριος Σακελλαρίδης είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «ενισχύει ένα ρεύμα παραπολιτικής και αντιπολιτικής στην κοινωνία» για να προσθέσει ότι αυτό «δεν κάνει καλό στην κοινωνία».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο κόσμος ανταμείψει με υψηλότερα ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συγκεκριμένης τακτικής, ο κύριος Σακελλαρίδης απάντησε ότι «ο εύκολος δρόμος είναι να μη λες τίποτα πολιτικό, να παράγεις συνεχώς παραπολιτική ως ινφλουένσερ του διαδικτύου και να κάνεις τα δικά σου προσωπικά σόου, προσπαθώντας να προσελκύσεις επάνω σου τα φώτα της δημοσιότητας, για λόγους τελείως αλλότριους από αυτούς της πολιτικής. Ο καθένας μας θα μπορούσε να προβάλλει στοιχεία της προσωπικής του ζωής, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μέσα και μεθόδους που να τραβάνε διαρκώς τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αυτό δεν κάνει καλό στην πολιτική».

Η κριτική του κύριου Σακελλαρίδη έχει βάση, μιας και ο κύριος Κασσελάκης δεν εισφέρει απολύτως τίποτα στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ πράγματι συμπεριφέρεται ως ινφλουένσερ του διαδικτύου. Πλην όμως θα πετύχει. Όχι γιατί κατ' ανάγκη, η κοινωνία αποζητά και επιβραβεύει τέτοιου είδους πρακτικές, αλλά γιατί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ «εκπαίδευσε» έτσι το κοινό στο οποίο απευθύνεται, όλα τα προηγούμενα χρόνια: στην τοξικότητα, την χυδαιότητα, τον λαϊκισμό, την παραπολιτική και την... εκνέφωση! Ακόμη κι αν ήθελε -και μπορούσε- ο Στέφανος Κασσελάκης να εκφέρει αμιγώς πολιτικό λόγο, θα είχε μείζον πρόβλημα ακροατηρίου, καθώς δεν θα κατάφερνε να συσπειρώσει το κοινό στο οποίο de facto απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, ένα μικρό ελαφρυντικό το έχει.

Η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Χριστίνα Κοραή: «Στέφανος Κασσελάκης. Πως βλέπετε ως φαινόμενο, ας πούμε;»

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Είμαστε ο πολιτικός χώρος που έχουμε ασκήσει τη μεγαλύτερη κριτική στον κύριο Κασσελάκη, δεν θέλω να την επαναλάβω. Κατ' εμέ, ο κύριος Κασσελάκης είναι μακριά και από την πολιτική αφετηρία και πορεία του ΣΥΡΙΖΑ - κι απομακρύνεται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το οποίο ήτανε, είναι ένα κόμμα το οποίο μεταλλάσσεται διαρκώς. Δεν θέλω να εστιάσω μόνο στο πολιτικό σκέλος, θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά, ακόμα και μετά τις τελευταίες προτάσεις που έκανε για το φορολογικό, κατά την άποψή μας παίρνει διαζύγιο από κάθε έννοια προοδευτικής πολιτικής. Αλλά δεν θέλω να μείνω σε αυτό, είναι κυρίως το ζήτημα και του τρόπου με τον οποίον πολιτεύεται και του ύφους, του ήθους και της πολιτικής ρητορικής. Ενισχύει ένα ρεύμα παραπολιτικής και αντιπολιτικής, μέσα στην κοινωνία. Δεν κάνει καλό στην κοινωνία».

Δημήτρης Τάκης: «Αν αποδίδει αυτό; Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις να ανεβαίνει. Δηλαδή, αν ο κόσμος θέλει ένα άλλο είδος πολιτικής και θεωρεί ότι αυτά που υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια είναι ξεπερασμένα; Άλλωστε το 37% - 38%, έγινε επί Τσίπρα, δεν έγινε επί Κασσελάκη. Αν του αποδώσει αυτό και στις Ευρωεκλογές πάει καλύτερα, αυτό δεν θα είναι ένα στοιχείο προβληματισμού και για εσάς;»

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Δεν είναι αυτή η εκτίμηση που έχουμε, για το πόσο καλά θα πάει, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Υπάρχει ο δύσκολος και ο εύκολος δρόμος στην πολιτική. Κατά την άποψή μου, ο εύκολος δρόμος είναι να μη λες τίποτα πολιτικό, να παράγεις συνεχώς παραπολιτική ως ινφλουένσερ του διαδικτύου και να κάνεις τα δικά σου προσωπικά σόου, προσπαθώντας να προσελκύσεις επάνω σου τα φώτα της δημοσιότητας, για λόγους τελείως αλλότριους από αυτούς της πολιτικής. Ο καθένας μας θα μπορούσε να προβάλλει στοιχεία της προσωπικής του ζωής, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μέσα και μεθόδους που να τραβάνε διαρκώς τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αυτό δεν κάνει καλό στην πολιτική. Το ζήτημα το μεγάλο - πολλές φορές λέμε για την κοινωνία μας, ότι έχει χαμηλές προσδοκίες, έχει χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών από την πολιτική και για αυτό πολλές φορές κατηγορούμε και την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, δικαίως κατά την άποψή μου. Όμως, όταν η απάντηση σε όλο αυτό είναι μια μη-πολιτική απάντηση, μια απάντηση παραπολιτικής, μια απάντηση κλειδαρότρυπας στην προσωπική ζωή του καθενός, μια εντελώς απολίτικη προσέγγιση στα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, τότε ειλικρινά σας λέω, είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία, αυτό το οποίο συμβαίνει. Από αυτή την άποψη, δεν θα κάναμε αυτοκριτική αν εμείς ως Νέα Αριστερά, αν πάει καλά ο κύριος Κασσελάκης με αυτή τη μεθοδολογία και δεν πάμε καλά εμείς. Ούτε θα υιοθετούσαμε αυτές τις πρακτικές».