Δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ένα Su-30 και ένα Il-78 ανεφοδιασμού, παραβίασαν για λίγα δευτερόλεπτα τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και προκάλεσε άμεση αντίδραση, με ισπανικά Eurofighter Typhoon της συμμαχίας να απογειώνονται για αναχαίτιση. Το γεγονός αυξάνει την ένταση στη Βαλτική, όπου οι παραβιάσεις ρωσικών αεροσκαφών έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, για περίπου 18 δευτερόλεπτα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λιθουανίας ανακοίνωσαν ότι τα δύο αεροσκάφη, ένα μαχητικό Su-30 και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού Il-78, πιθανότατα εκτελούσαν άσκηση ανεφοδιασμού με καύσιμα όταν παραβίασαν τον εναέριο χώρο, περίπου στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), μπαίνοντας από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Ισπανικά Eurofighter Typhoon, που μετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βαλτικής, απογειώθηκαν προκειμένου να τα αναχαιτίσουν και περιπολούν στην περιοχή.
