Ως την «πιο φρικτή τρομοκρατική επίθεση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια» χαρακτήρισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σε τελετή αφιερωμένη στα θύματα των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. 

«Σας ευχαριστώ όλους όσοι είστε εδώ μαζί μας σήμερα. Ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον λαό του Ισραήλ που έχει υποστεί την πιο φρικτή τρομοκρατική επίθεση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρομπέρτα Μέτσολα και πρόσθεσε:

«Είμαι περήφανη που βρίσκομαι εδώ σήμερα με τόσους πολλούς από εσάς. Η παρουσία μας εδώ, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι σημαντική. Η συγκέντρωση μας είναι συμβολική, η φωνή μας είναι σημαντική και η ισχυρή μας στάση ενάντια στην τρομοκρατία είναι ζωτικής σημασίας».

«Η 7η Οκτωβρίου είναι μια μέρα που θα πρέπει να πέσει σε παγκόσμια απαξίωση. Ο κόσμος είδε Εβραίους να δολοφονούνται απλώς επειδή ήταν Εβραίοι. Πάλι. Στο Ισραήλ. Είμαστε εδώ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλους εσάς για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, να καταδικάσουμε τις φρικτές πράξεις τρομοκρατίας και τις δολοφονίες και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων», σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, δεν αντιπροσωπεύει τις νόμιμες προσδοκίες του Παλαιστινιακού λαού. Δεν προσφέρει λύσεις, αλλά μόνο αιματοχυσία».

«Δεν είναι καιρός για να αμφιβάλλουμε για τη στάση μας»

Όπως σημείωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα, «στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς δολοφόνησε πάνω από 1.000 αθώους ανθρώπους, μωρά, παιδιά, γυναίκες και άνδρες και εξακολουθεί να κρατά ομήρους περίπου 100 ακόμη. Άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων νεαρών σε μια μουσική εκδήλωση, σκοτώνοντας αδιακρίτως νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. Απήγαγαν νεαρά κορίτσια και αγόρια, πήραν ηλικιωμένους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τους έσυραν έξω από τα σπίτια τους ενώ παρέλασαν με νεκρούς στους δρόμους σαν τρόπαια».

«Δεν είναι καιρός για να αμφιβάλλουμε για τη στάση μας. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι μιλάμε. Πρόκειται για τρομοκρατία στη χειρότερη μορφή της», συμπλήρωσε στην ομιλία της η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η τελετή για τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς πραγματοποιήθηκε στη 1 το μεσημέρι (ώρα Βελγίου) έξω από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, οι πρόεδροι της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χαΐμ Ρέγκεβ.

Μάλιστα, στη μνήμη των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ ακολούθησαν ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ και ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ωδή στη χαρά).