«Με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι υπάρχουν λίγα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να βρίσκεται κανείς». Τα λόγια αυτά της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), έγιναν αισθητά από τους Έλληνες ως μια δροσερή αύρα. Η Ρομπέρτα Μέτσολα, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είπε και άλλα, στηλιτεύοντας με τον τρόπο της τις ανίερες αριστεριστικές μεθοδεύσεις των τελευταίων ημερών: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πολιτικοποιούμε ή εργαλειοποιούμε τις σημαντικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου», είπε η Μαλτέζα φίλη της Ελλάδος. Και επαίνεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δουλειά του: «Κάνατε μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίσατε τις κρίσεις που βρέθηκαν στο δρόμο σας. Και το κάνατε αυτό εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης, φυσικών καταστροφών, πολέμου και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Και αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα».
Στην πολύ αγαπητή στις Βρυξέλες Ρομπέρτα Μέτσολα αξίζει αναμφισβήτητα μια δεύτερη θητεία στην Προεδρία του ΕΚ. Άλλωστε, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς έκανε δύο θητείες, άρα υπάρχει το σχετικό προηγούμενο. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το πώς θα δείχνει η ολομέλεια του ΕΚ μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Η πρωτιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), θα συνιστά μια επιλογή ομαλότητας, δεδομένων των δύσκολων ισορροπιών που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενδεχομένως προκύψουν. Θα μπορέσουν να συνεννοηθούν εκ νέου για την προεδρία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές;
Στην πολιτική δεν υπάρχουν πλέον εύκολοι δρόμοι. Στη Μάλτα, ο αριστερός πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα συνεχίζει να επικρίνει την Ρομπέρτα Μέτσολα για την επίσκεψή της στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023. Αλλά, αυτό δεν την αγγίζει. Άλλωστε, έκανε αυτό που έπρεπε. Στη δε υπόθεση της Ουκρανίας η Πρόεδρος του ΕΚ ήταν σαφής, αναφερόμενη πρόσφατα στη βοήθεια των 50 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε από την ΕΕ να χορηγηθεί μακροπρόθεσμα στο Κίεβο: «Αυτό δίνει την αξιοπιστία, τη νομιμότητα και την προβλεψιμότητα που αναμένεται από εμάς. Διότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η ασφάλεια της Ευρώπης». «Πούρος» και στιβαρός ευρωατλαντισμός, ή αλλιώς, το πνεύμα των αξιών που ενώνουν όλους μας στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι δυσκολίες ήταν εξ αρχής πολλές για τη Ρομπέρτα Μέτσολα, δεδομένου και του ότι ανέλαβε τα καθήκοντά της λίγες εβδομάδες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν δίστασε όμως ούτε λεπτό. Επισκέφθηκε την 1η Απριλίου 2022 το Κίεβο, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ολόψυχη συμπαράσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στους υπερασπιστές της Ουκρανίας. Απευθυνόμενη στο ουκρανικό κοινοβούλιο είπε μεταξύ άλλων ότι «είμαι εδώ για να σας πω ότι είμαστε μαζί σας, στις καλές και στις δύσκολες στιγμές. Δεν θα φύγουμε ποτέ από το πλευρό σας». Και πρόσθεσε: «Για μένα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, οι Ουκρανοί είναι ήρωες. Παλεύετε για αυτό που όλοι πιστεύουμε: ελευθερία, δημοκρατία, κράτος δικαίου. Χωρίς αυτές τις αξίες δεν υπάρχει τίποτα άλλο».
Η Πρόεδρος του ΕΚ έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των νέων για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Αναγνωρίζει το διακύβευμα, αναγνωρίζει και τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην αποχή. Μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Στις 9 Ιουνίου, οι Έλληνες και άλλα 400.000.000 Ευρωπαίοι θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επισκέπτομαι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ακούσω, να αναδείξω την αξία της Ευρώπης, να ευαισθητοποιήσω τους πολίτες σχετικά με τις ευρωεκλογές. Βρίσκομαι εδώ για να σας ενθαρρύνω να ψηφίσετε, ιδιαίτερα τους νέους, καθώς όσοι είναι 17 ετών, μπορούν για πρώτη φορά και εδώ να το κάνουν. Και τώρα που η επιστολική ψήφος έγινε πραγματικότητα, είναι ευκολότερο και γρηγορότερο από ποτέ να συμμετέχει κανείς στη δημοκρατία. Μετά την 9η Ιουνίου, θα υπάρχουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ των οποίων 21 από την Ελλάδα. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι και τι θα εκπροσωπούν εξαρτάται από εσάς. Θα διαμορφώσουν πολιτικές και θα υιοθετήσουν νομοθεσίες που επηρεάζουν όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και εναπόκειται σε εσάς τους Έλληνες πολίτες και την ψήφο σας».
Η δεξαμενή στελεχών της στιβαρής ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς συγκεντρώνει τους πλέον ικανούς πολιτικούς στην ΕΕ. Και φυσικό είναι η Νέα Δημοκρατία, το ισχυρότερο κόμμα στο ΕΛΚ, να ελκύει το ενδιαφέρον, έχοντας κερδίσει διαχρονικά το σεβασμό. Αλλά, η «γαλάζια» παράταξη προσελκύει και τη μήνη της αριστεράς, όπως πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε.