Σε δήλωση, με την οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, προέβη η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά την έναρξη της σημερινής (Δευτέρα 11/11) Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, με αφορμή τις πλημμύρες που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας μας τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. 

Η πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αύριο θα καλωσορίσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επαναλάβω την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ελλάδα και τον λαό της».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες που το έχουν ανάγκη: «Θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τη βοήθεια της ΕΕ. Η καρδιά μας είναι με όλους εκείνους που καταστράφηκαν οι ζωές τους και το βιος τους αυτό το καλοκαίρι και υπογραμμίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη».

Μετσόλα: Η ΕΕ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της, μίλησε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε μία σειρά ευρωπαϊκές χώρες και κράτη-μέλη της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «επικίνδυνες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τεράστιες περιοχές της Ευρώπης προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, καταστροφές και θανάτους» καθώς και ότι μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε κράτη-μέλη, όπως η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ιταλία.

Τέλος, η κα Μετσόλα έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, συνεχίζει να αντιμετωπίζει καταστροφικές πλημμύρες που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους κι αυτό αμέσως μετά από πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα: «Η ΕΕ έχει ήδη προσφέρει ζωτική βοήθεια στις χώρες και στις περιοχές που επλήγησαν και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο». 

Συνάντηση Μητσοτάκη-Φον ντερ Λάιεν

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις λεπτομέρειες της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ. Προσέθεσε ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει συγκεκριμένο αίτημα για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας (εκτός από το σύστημα «Κοπέρνικος»), αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε συνολικό αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή από διαφορετικούς πόρους και εργαλεία.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στην Πρόεδρο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για οικονομική στήριξη, κάθε είδους βοήθεια που η Κομισιόν θα μπορούσε να παρέχει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των πλημμυρών» σημείωσε η κυρία Σπινάντ και προσέθεσε: «Αύριο στο Στρασβούργο, η πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συζητήσουν ακριβώς τις λεπτομέρειες της βοήθειας που προετοιμάζει η Επιτροπή για να στηρίξει τη χώρα».