«Στις επερχόμενες εκλογές για εμάς υπάρχει μία κάλπη, η πρώτη κάλπη που οι πολίτες θα επιλέξουν πρωθυπουργό. Η δεύτερη κάλπη απλώς θα επικυρώσει και θα εξειδικεύσει την δυνατή εντολή της πρώτης» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός και προσθέτει «υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία επιβάλλουν τη μαζική συμμετοχή στην πρώτη κάλπη. Από τη μία, η βόμβα της απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ο κ. Τσίπρας και πρέπει να απενεργοποιηθεί και από την άλλη η πιθανότητα να την εκμεταλλευτούν αυτοί που μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση, τη στιγμή που ναρκοθετούν τον κοινοβουλευτισμό».

Για το ζήτημα των επισυνδέσεων αφού υπογραμμίζει ότι πρώτος, ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει λάθη και προχώρησε σε θεσμικές αλλαγές και αλλαγές προσώπων, συμπληρώνει «είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να βγάλει τα συμπεράσματα που πρέπει, ώστε να μάθουμε και εμείς ποια είναι αυτά τα ρυπαρά δίκτυα που όλως τυχαίως καταλήγουν πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους επικοινωνιακούς βραχίονές του».

«Ο κ. Τσίπρας μας μιλάει για κύμα δημοκρατίας, όταν το μόνο κύμα που γνωρίζει είναι αυτό της αντιθεσμικότητας μέσα στο οποίο έπνιξε όσο κυβερνούσε κάθε θεσμό και είναι το ίδιο κύμα που τον ξεβράζει πάντα μακριά από όλες αυτές τις αξίες, στο πεζοδρόμιο» αναφέρει ο κ. Ρωμανός.

Επίσης απαντώντας σε ερώτηση για τους νέους σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεγγίσει μέσα από τα σποτ του τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους, αλλά στην ουσία τους προσβάλλει με τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει. Τέλος για το διακύβευμα των εκλογών εκτιμά ότι είναι αν θα γυρίσουμε πίσω, ή αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα εμπρός. «Οι διαφορετικές πορείες συνοψίζονται σε ένα δίλημμα: Μητσοτάκης ή Τσίπρας;» αναφέρει.

ΕΡ: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησης;

ΑΠ: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα τέσσερα σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από πρωτόγνωρες κρίσεις και παγκόσμιες τρικυμίες. Δούλεψε σκληρά, ωστόσο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού και να είναι συνεπής στα όσα υποσχέθηκε. Προτεραιότητα για εμάς είναι να μπορέσουν οι πολίτες να καταλάβουν σε βάθος τι έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα και ταυτόχρονα τι θα κάνουμε την επόμενη τετραετία, αν μας επιλέξουν. Να μπορέσουν, δηλαδή, να κρίνουν και να συγκρίνουν. Να αναδείξουμε με ειλικρίνεια όσα καταφέραμε, όσα προσπαθήσαμε, όσα κάναμε σωστά αλλά και τα λάθη μας, και να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα ως νησίδα σταθερότητας, προόδου και ανάπτυξης σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον.

Αυτή η κυβέρνηση, στήριξε τους συνταξιούχους, τους νέους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ψηφιοποίησε το κράτος, έφερε επενδύσεις, μείωσε την ανεργία και αύξησε τους μισθούς, ενώ ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητα και την ισχύ της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να αισθάνεται υπερήφανος για την πατρίδα του. Χτίζοντας πάνω στη συνέπεια, τη σταθερότητα και την ειλικρίνεια που αποτελούν τη σταθερή πυξίδα μας, θα δουλέψουμε σκληρά για να πετύχουμε πολλά περισσότερα την επόμενη τετραετία.

ΕΡ: Οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα αποτυπώνουν πρωτιά της ΝΔ αλλά ταυτόχρονα δείχνουν δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από την κυβέρνηση. Τι δεν πήγε καλά; Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτών;

ΑΠ: Η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Από την πρώτη στιγμή, γνωρίζουμε την επίδραση που έχει στα ελληνικά νοικοκυριά και καταβάλλουμε προσπάθειες, ρίχνοντας όλο και περισσότερα όπλα σε αυτή τη μάχη, για να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει σταθερά τους τελευταίους μήνες κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το πρόβλημα στην ενέργεια και το φυσικό αέριο αποκλιμακώνεται και οι προσπάθειές μας εντείνονται στο μέτωπο των ραφιών του σουπερμάρκετ.

Σε αυτό το πεδίο στοχεύουν μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων όπως το market pass, το καλάθι του νοικοκυριού, οι εκτεταμένοι έλεγχοι, τα πλαφόν σε μια σειρά προϊόντων, οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στις οποίες έχουμε πρωταγωνιστήσει, οι πάνω από 50 μειώσεις φόρων που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα που χτυπιέται από τη κύμα ακρίβειας, αλλά και οι αυξήσεις στον βασικό μισθό, στις αποδοχές των ιατρών, στις συντάξεις και το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους το επόμενο έτος.

Αξιοποιούμε διαρκώς το δημοσιονομικό περιθώριο προς όφελος των πολιτών. Και αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο διατηρείται και αυξάνεται χάρη στη συνετή πολιτική μας, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στις αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, στη φορολόγηση των υπερκερδών, στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ και στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού πληθωρισμού που δημιουργεί έδαφος για αναδιανομή πόρων στήριξης της κοινωνίας.

ΕΡ: Η υπόθεση των επισυνδέσεων θα σας στοιχίσει εκλογικά;

ΑΠ: Το θέμα των επισυνδέσεων είναι ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί περισσότερο από κάθε άλλο. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε επιτροπές θεσμών και διαφάνειας, σε αρθρογραφία, σε δημόσιες τοποθετήσεις. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το πώς κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Τσίπρα είναι πολλά και εξακολουθούν να υφίστανται. Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη και όλοι έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή.

Πρώτος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει βγει και έχει αναγνωρίσει λάθη και προχωρήσαμε σε θεσμικές αλλαγές και αλλαγές προσώπων. Είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να βγάλει τα συμπεράσματα που πρέπει, ώστε να μάθουμε και εμείς ποια είναι αυτά τα ρυπαρά δίκτυα που όλως τυχαίως καταλήγουν πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους επικοινωνιακούς βραχίονές του. Ωστόσο, αν κάποιος οφείλει απαντήσεις και κρύβεται αυτός είναι ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του που ακόμη δεν έχουν απαντήσει στις καταγγελίες Καλογρίτσα αλλά και στις ένορκες καταθέσεις στο Ειδικό Δικαστήριο σχετικά με βαλίτσες που κατέληγαν στο κόμμα του. Είναι σαφής η εικόνα του πώς αντιμετωπίζουμε εμείς ένα ζήτημα που πρώτοι αναγνωρίσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα και γι’ αυτό αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο και διορθώσαμε μια σειρά πραγμάτων. Ωστόσο, δεν είναι κανονικό να γίνεται φέιγ βολάν η λειτουργία μιας μυστικής υπηρεσίας. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εργαλειοποιήσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αδιαφορώντας για την ουσία. Αντίθετα, εμείς κινηθήκαμε έννομα, θεσμικά με το μοναδικό εχέγγυο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας που είναι νομιμότητα, η τήρηση του νόμου. Ο κ. Τσίπρας μας μιλάει για κύμα Δημοκρατίας, όταν το μόνο κύμα που γνωρίζει είναι αυτό της αντιθεσμικότητας μέσα στο οποίο έπνιξε όσο κυβερνούσε κάθε θεσμό και είναι το ίδιο κύμα που τον ξεβράζει πάντα μακριά από όλες αυτές τις αξίες, στο πεζοδρόμιο.

ΕΡ: Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, και υπό το βάρος της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λόγω της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας σας με το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Στις επερχόμενες εκλογές για εμάς υπάρχει μία κάλπη, η πρώτη κάλπη που οι πολίτες θα επιλέξουν πρωθυπουργό. Η δεύτερη κάλπη απλώς θα επικυρώσει και θα εξειδικεύσει την δυνατή εντολή της πρώτης. Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία επιβάλλουν τη μαζική συμμετοχή στην πρώτη κάλπη. Από τη μία, η βόμβα της απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ο κ. Τσίπρας και πρέπει να απενεργοποιηθεί και από την άλλη η πιθανότητα να την εκμεταλλευτούν αυτοί που μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση, τη στιγμή που ναρκοθετούν τον κοινοβουλευτισμό. Όλα αυτά, το μόνο που ενισχύουν είναι η πεποίθηση πως αυτοδύναμη Ελλάδα σημαίνει αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο, που θα εργαλειοποιηθεί από όσους προσπαθούν με μόνα όπλα τον λαϊκισμό και τη λασπολογία να καλύψουν την απουσία ενός σοβαρού, κοστολογημένου προγράμματος για το αύριο της χώρας, την απουσία πολιτικών επιχειρημάτων, την απουσία αντιπρότασης.

ΕΡ: Ο Σύριζα μέσα από την καμπάνια του στοχεύει στην προσέλκυση των νέων. Η ΝΔ πως απευθύνεται στους νέους και τι έχει να τους προτείνει;

ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, υποτίθεται, να προσεγγίσει μέσα από τα σποτ του τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους, αλλά στην ουσία τους προσβάλλει με τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει. Δεν αναγνωρίζει τι είναι άδικο για εκείνους και ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό πως δεν θέλουν να βελτιωθεί τίποτα, καθώς η κανονικότητα είναι εχθρός τους, και αντιδρούν στην όποια εποικοδομητική αλλαγή είναι προς όφελος των νέων.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή ήταν και είναι οι νέοι, στην πράξη και όχι στα λόγια. Στην πραγματικότητα και όχι στα βιντεάκια και τα τσιτάτα. Και σίγουρα έγιναν πολλά αλλά θα γίνουν και άλλα καθώς οι νέοι αποτελούν το αύριο αυτής της χώρας και επενδύουμε σε αυτούς. Εκσυγχρονίσαμε την παιδεία ενώ δώσαμε έμφαση στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων, ώστε να μπορεί ο φοιτητής να κάνει ανενόχλητος το μάθημά του και να του παρέχεται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Δώσαμε έμφαση στις νέες θέσεις εργασίας και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, με την τρίτη αύξηση να είναι προγραμματισμένη για την πρώτη Απριλίου, ενώ η ανεργία των νέων καταγράφει σημαντική μείωση. Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια διακυβέρνησης, όπως έχουμε τονίσει, είναι περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Κάνουμε πράξη τα φτηνά στεγαστικά δάνεια για νέους, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για φτηνή στέγη για νέους, τα κίνητρα για ανακαίνιση και αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων που ρημάζουν και τις νέες φοιτητικές εστίες παράλληλα με τον διπλασιασμό υπό προϋποθέσεις του φοιτητικού επιδόματος. Επιπλέον, η ψηφιακή επανάσταση, η προσέλκυση επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, καθώς και τα φορολογικά κίνητρα για επιστροφή των νέων που έφυγαν στην κρίση, αποτελούν βασικό κομμάτι της ατζέντας, των απαιτήσεων και των πολιτικών που κάνουμε πράξη με τους νέους, για τους νέους. Όχι με συνθήματα. Όχι με βιντεάκια. Με πράξεις. Με μετρήσιμα αποτελέσματα. Με παραδοτέα.

ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

ΑΠ: Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα γυρίσουμε πίσω, ή αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα εμπρός. Αν θα γυρίσουμε πίσω στις μειώσεις συντάξεων και τις ουρές συνταξιούχων στα ATM, ή αν θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός με αυξήσεις συντάξεων. Αν θα γυρίσουμε πίσω στις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, ή θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός με την έκδοση σύνταξης σε λίγες εβδομάδες. Αν θα γυρίσουμε πίσω στη στοχοποίηση και το ξεζούμισμα των μικρομεσαίων με δεκάδες αυξήσεις φόρων, ή αν θα συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους και να αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα για όλους. Αν θα γυρίσουμε πίσω στην κατάργηση σωμάτων της αστυνομίας και τα άσυλα ανομίας παντού, ή αν θα συνεχίσουμε τη μείωση της εγκληματικότητας, τη διάλυση καταλήψεων, την απελευθέρωση φοιτητικών εστιών και πανεπιστημιακών αιθουσών κτλ. Αν θα συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε τη χώρα, να πρωταγωνιστούμε στην ευρύτερη περιοχή, να συνάπτουμε διμερείς συμφωνίες ειρήνης και σταθερότητας που ενισχύουν τον γεωστρατηγικό μας ρόλο, να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, ή να ξαναγίνουμε ξέφραγο αμπέλι. Όλα αυτά και άλλα πολλά αποτυπώνουν τις δύο επιλογές, τους δύο δρόμους που θα κληθούμε να κρίνουμε, να συγκρίνουμε και να επιλέξουμε τελικά, τι θέλουμε για την πατρίδα μας. Τι θέλουμε για τα παιδιά μας. Και αυτές οι διαφορετικές επιλογές, οι διαφορετικές πορείες, συνοψίζονται σε ένα δίλημμα: Μητσοτάκης ή Τσίπρας;