Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του CNN, το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε την απόφαση να διακόψει την παροχή πληροφοριών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με πλοία που φέρονται να διακινούν ναρκωτικά στην Καραϊβική, εκφράζοντας αντίθεση στις στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, τις οποίες το Λονδίνο θεωρεί παράνομες.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια σοβαρή ρήξη μεταξύ των δύο παραδοσιακά στενών συμμάχων στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και αναδεικνύει τον αυξανόμενο προβληματισμό της βρετανικής πλευράς για τη νομιμότητα των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική.
Για πολλά χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο, αξιοποιώντας τα εδάφη που ελέγχει στην Καραϊβική και τις υπηρεσίες πληροφοριών που διαθέτει εκεί, συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ στον εντοπισμό ύποπτων πλοίων μεταφοράς ναρκωτικών.
Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονταν συνήθως στην Joint Interagency Task Force South με έδρα τη Φλόριντα, η οποία συντονίζει τις επιχειρήσεις πολλών χωρών-εταίρων με στόχο την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.
Ωστόσο, μετά την έναρξη των θανατηφόρων επιθέσεων των ΗΠΑ κατά σκαφών τον Σεπτέμβριο, το Λονδίνο άρχισε να εκφράζει έντονη ανησυχία ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ενδέχεται να χρησιμοποιούν τις παρεχόμενες πληροφορίες για στοχοποίηση πλοίων, οδηγώντας σε πολλαπλούς θανάτους.
Σύμφωνα με το CNN, οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 76 θανάτους, γεγονός που, κατά τους Βρετανούς αξιωματούχους, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Η διακοπή της ανταλλαγής πληροφοριών φέρεται να ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, με το Λονδίνο να θεωρεί ότι η συνέχιση της συνεργασίας θα το καθιστούσε «συνένοχο» σε παράνομες ενέργειες.
Ο επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ στην Καραϊβική «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και συνιστούν εξωδικαστικές εκτελέσεις» — μια θέση με την οποία, σύμφωνα με τις πηγές του CNN, συμφωνεί και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι στιγμής, ούτε η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ούτε το Πεντάγωνο ή ο Λευκός Οίκος έχουν προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ζήτημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών στο πεδίο της αντικατασταλτικής συνεργασίας και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Καραϊβική.