Ενώ η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική ο Ελληνας πρωθυπουργός ανοίγει δίαυλο συνεργασίας.

 

Του Νικου Αρμένη

 

Μία ακόμα κίνηση που εκθέτει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα που η Αγκυρα συνεχίζει την προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας διατυπώνοντας αδιανόητους ισχυρισμούς, ο Ελληνας πρωθυπουργός την καλεί να εγκαταλείψει αυτήν την τακτική και οι δύο χώρες να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία βρίσκοντας κοινό βηματισμό στις προκλήσεις της εποχής και στις ανάγκες που προκαλεί ο βάρβαρος πόλεμος των Ρώσων στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την απειλή της επισιτιστικής κρίσης, κυρίως για τις χώρες του τρίτου κόσμου, προβάλλοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν Ελλάδα και Τουρκία. Σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή 20 εκατ. τόνοι σιταριού έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία και ο ΟΗΕ αναζητεί τρόπο μεταφοράς τους μέσω της θάλασσας. «Η Τουρκία έχει έναν ρόλο να παίξει στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία. Ας δούμε τα πεδία εκείνα που θα μπορούσαμε υπό τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ να προσφέρουμε όλοι υπηρεσία», είπε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας έμπρακτα στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι εκείνος που δημιουργεί τις εντάσεις και τα προβλήματα, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που έχει πει ότι δεν θέλει να συνομιλούν.

«Το είχε πει και μετά τον Εβρο. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε γιατί πρέπει να μιλάμε. Εγώ δεν κρατάω μούτρα. Θα υπερασπίζομαι όμως τις ελληνικές θέσεις με τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό, σε λίγες ημέρες από τώρα, στα τέλη του μήνα να βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Μάλιστα φρόντισε να αποδοκιμάσει την τακτική των προκλήσεων της Αγκυρας και σε αυτήν τη βάση. Είπε χαρακτηριστικά ότι η ρητορική της όχι μόνο ξεπερνά πλέον τα όρια, αλλά καταντάει και γραφική ενώ επισήμανε ότι με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ενθάρρυνε τη γειτονική χώρα αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εκτίμησή του είναι ότι βρισκόμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, όπως είμαστε και μακριά από όσα συνέβησαν στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020. «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους», συνέστησε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Αγκυρα είναι εκείνη που προκαλεί και που αγνόησε το κλίμα και τη συνεννόηση που διαπιστώθηκε στην τελευταία συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη.

«Είχαμε μετά πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτήν την προκλητικότητα και να αναζητεί την υποστήριξη των συμμάχων μας είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ. Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος με κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα έχει δείξει σε συμμάχους και εταίρους τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» με τις απαράδεκτες, αδιανόητες και παράνομες διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο.

 

Νέα μέτρα στήριξης προ των πυλών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας παρέμβασης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Είμαστε μπροστά σε παγκόσμια κρίση, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την κοινωνία και θα εξακολουθήσει να το κάνει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της εξόδου από την επιτήρηση και της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023», τόνισε ενώ αναφέρθηκε τόσο στο εθνικό σχέδιο για τη μείωση της τιμής του ρεύματος όσο και στο fuel pass για την τιμή των καυσίμων. Στην πραγματικότητα προϊδέασε για μια νέα παρέμβαση αμέσως μόλις βρεθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, η οποία όμως θα κινείται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο που περιέγραψε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «toManifesto», το πιο πιθανό σενάριο αυτήν τη στιγμή είναι αυτό που προβλέπει επέκταση του fuel pass χρονικά με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”