Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνάντηση αμερικανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα σήμερα η οποία είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα από την ρωσική εφημερίδα Kommersant. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του προκειμένου να μεταφέρει μήνυμα για τις συνέπειες τυχόν χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

«Δεν πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους. Δεν συζητάει συμβιβασμό για τον πόλεμο στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος μιλώντας με τον όρο της ανωνυμίας προσθέτοντας ότι ο Μπέρνς θα θέσει επίσης και το ζήτημα των Αμερικανών που είναι φυλακισμένοι στη Ρωσία.

Διευκρίνισε δε ότι η Ουκρανία είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ταξίδι του Μπερνς στην Τουρκία.

«Ήμασταν πολύ ανοιχτοί σχετικά με το γεγονός ότι έχουμε κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία για τη διαχείριση του κινδύνου, ιδιαίτερα των πυρηνικών και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν σύντομα και να συζητήσουν την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START, οι οποίες έχουν σταματήσει πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Μετά και την επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο, η συνάντηση αποτελεί την πρώτη ενώπιος ενωπίω διπλωματική επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τη συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο -έναν μήνα πριν από την εισβολή- του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στη Γενεύη.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας, φέρεται ότι μετέχει στην ρωσική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, σύμφωνα με την Kommersant.

Υπάρχουν και άλλες «εκκρεμότητες»

Πέρα από τον πόλεμο, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα να συζητήσουν, που κυμαίνονται από την επέκταση μιας βασικής συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και μια συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα έως μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων ΗΠΑ-Ρωσίας και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτηθείς σε μια σύνοδο κορυφής  (G20) στην Ινδονησία σχετικά με την επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας στην Τουρκία, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν εμπλέκονται.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συνομιλίες, διότι αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το μέλλον, αλλά δεν εμπλεκόμαστε», είπε ο Γκουτέρες.

Ο Μπάιντεν είπε αυτόν τον μήνα ότι ήλπιζε ότι ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει σοβαρά μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της αστέρα του μπάσκετ των ΗΠΑ, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια σε μια ρωσική ποινική αποικία για κατηγορίες ναρκωτικών.

Ο πρώην αμερικανός πεζοναύτης Paul Whelan, ο οποίος διαθέτει αμερικανικά, βρετανικά, καναδικά και ιρλανδικά διαβατήρια, καταδικάστηκε το 2020 σε 16 χρόνια φυλάκιση στη Ρωσία, αφού καταδικάστηκε για κατασκοπεία. Αρνήθηκε την κατηγορία.

Ο Βίκτορ Μπουτ, ένας Ρώσος έμπορος όπλων που φυλακίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται ως άτομο που θα μπορούσε να ανταλλάσσεται με τον Γκρίνερ και τον Γουίλαν σε οποιαδήποτε μελλοντική ανταλλαγή κρατουμένων.

Το χρονικό της δημοσίευσης από το ρωσικό ΜΜΕ

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγή της, αναφέρει ότι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα,

Η Komersant δεν κατονόμασε μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας, όμως ο αντίστοιχος σε αξίωμα του Ναρίσκιν είναι ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, τον οποίο είχε στείλει ο Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του 2021 στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη σχεδιαζόμενη τότε εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συναντώνται σήμερα στην Άγκυρα.

Προτροπή των ΗΠΑ στο Κίεβο για «ρεαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, είχε τηλεφωνικές επαφές με Ρώσους ομολόγους του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κλιμάκωσή του.

Η φερόμενη συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών σε τουρκικό έδαφος έρχεται μετά από πληροφορίες ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ουκρανία για συμβιβασμό με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Μπορέλ: Από το Κίεβο εξαρτάται η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα

Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε το πρωί ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία εξαρτάται από το ίδιο το Κίεβο και δεν είναι απόφαση της Δύσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα για το κατά πόσον η Δύση πιέζει το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες ειρήνευσης, ο Ισπανός διπλωμάτης απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία το πότε θα αποφασίσει να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

ΝΑΤΟ: To Κίεβο να αποφασίσει ποιους όρους αποδέχεται σε πιθανές συνομιλίες με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου

Είναι στο χέρι της Ουκρανίας να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει εναντίον της η Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να στηρίζει το Κίεβο.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει ποιοί όροι είναι αποδεκτοί. Εμείς θα τους στηρίξουμε», είπε ο γγ της Συμμαχίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να υποτιμήσουμε τη Ρωσία (…) Εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας (…) Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την ενισχύσουμε (την Ουκρανία)», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters