Ικανοποίηση Ερντογάν για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που, όπως σημείωσε, επικράτησε στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και της συνέχισης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στη διάσταση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία είναι πολλαπλές. Όπως τόνισε, η συμμετοχή της Άγκυρας στο αμυντικό πρόγραμμα SAFE εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα.
Αναλυτικά η ανάρτηση Ερντογάν:
«Σήμερα, συναντηθήκαμε στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αξιολογήσαμε διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας μέσω θετικών θεμάτων της ατζέντας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου μας, το οποίο έφτασε τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ελπίζω ότι τα έγγραφα που υπογράψαμε θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συμβατική βάση των σχέσεών μας. Πρέπει να ενεργούμε με αίσθημα ιστορικής ευθύνης όσον αφορά τις μειονότητες, οι οποίες αποτελούν το ανθρώπινο στοιχείο των σχέσεών μας.
Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό τις προσδοκίες μας για την πλήρη απόλαυση των θρησκευτικών ελευθεριών και των εκπαιδευτικών ευκαιριών από την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Στη συνάντησή μας, εκφράσαμε για άλλη μια φορά τις θέσεις μας σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο.
Ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλές εξελίξεις που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στις αμυντικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν πρόσφατα στην Ευρώπη εξυπηρετεί τα κοινά μας συμφέροντα.
Μαζί με τον πρωθυπουργό, αξιολογήσαμε επίσης τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και το Ειρηνευτικό Σχέδιο.
Αναφερθήκαμε επίσης σε ό,τι μπορεί να γίνει για την εδραίωση της σταθερότητας στη Συρία και για την ταχεία επαναφορά αυτής της αδελφικής χώρας σε θέση που θα συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή.
Ως δύο γείτονες και σύμμαχοι, πιστεύω ειλικρινά ότι πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου, με βάση μια κατανόηση που δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία».


