Ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος την υπερψήφιση από όλους τους βουλευτές του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Απευθυνόμενος, μάλιστα, στην αξιωματική αντιπολίτευση την κάλεσε να ξεφύγει από επιχειρήματα που δεν είναι ισχυρά και βάσιμα και να απαντήσει θετικά στο προσκλητήριο που της απευθύνει. «Είναι ώρα ευθύνης για όλους», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής ομιλίας του ΥΠΕΣ στην Επιτροπή της Βουλής:
Συζητάμε σήμερα για τη διευκόλυνση του δικαιώματος των Ελλήνων που κατοικούν ή που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ένα δικαίωμα το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και το οποίο, δυστυχώς, επί δεκαετίες δεν έχει καταστεί δυνατό από το εκλογικό σύστημα της χώρας να βρει τον τρόπο με τον οποίο αυτό το αυτονόητο δικαίωμα να υλοποιηθεί.
Πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών των οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού, των οργανώσεων των μεταναστών, των συμπατριωτών μας σε ολόκληρη τη γη, στο οποίο έχει έρθει η ώρα να απαντήσουμε θετικά και να ανταποκριθούμε θετικά. Και αυτό συμβαίνει σε μία χρονική περίοδο όπου σοβαροί κίνδυνοι και απειλές πολλαπλασιάζονται για την πατρίδα μας για την υπεράσπιση των δικαίων και των συμφερόντων μας στην περιοχή μας.
Οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και οφείλουμε –και με τη σημερινή συζήτηση και με τη συζήτηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου – να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Τουλάχιστον σε αυτό το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων σε όλη τη γη.
H θέση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα που συζητάμε ήταν ασφαλώς πολύ πιο προωθημένη από αυτό που είναι το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου. Τελείως επιγραμματικά η άποψή μας ήταν και είναι ότι το δικαίωμα να ψηφίζουν στη χώρα στην οποία βρίσκονται, θα έπρεπε να το έχουν όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό χωρίς διακρίσεις και ο καταλληλότερος τρόπος για να γίνει η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία για τις εκλογές είναι η επιστολική ψήφος. Μέθοδο την οποία χρησιμοποιούν όλες οι πολιτισμένες δημοκρατικές χώρες του κόσμου. Ωστόσο, καθώς η προσπάθεια της κυβέρνησης να διευθετήσει αυτό το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και 2,5 μήνες από την αρχή τέθηκε ένα δίλημμα. Το δίλλημα ήταν να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βρούμε κοινούς στόχους, συγκλίσεις και να επιτύχουμε μια συναίνεση μία συμβιβαστική λύση κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα να ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού στη χώρα στην οποία βρίσκονται ή να εμείνουμε ο καθένας στη δική του άποψη και στο τέλος της ημέρας να μην υπάρχει κανένα αποτέλεσμα και οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να μην μπορούν καθόλου να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαντήσει θετικά και προωθητικά σε αυτό το δίλλημα. Έπρεπε να βρούμε τον κοινό στόχο για αυτό κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε τις αναγκαίες συγκλίσεις. Το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου είναι αποτέλεσμα του συμβιβασμού για τον οποίο σας μίλησα προηγουμένως.
Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο θέλω τώρα, στην έναρξη αυτής της συζήτησης, να καλέσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου να το υποστηρίξουν, να το στηρίξουν και να το ψηφίσουν.
Να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών και να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας, ενότητας του πολιτικού κόσμου και στοιχειώδους αξιοπιστίας απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό, μήνυμα και βήμα αναγκαίο και στην περίοδο που ζούμε και για το συγκεκριμένο θέμα. Ιδίως θέλω να απευθυνθώ στην αξιωματική αντιπολίτευση και να ζητήσω να ξεφύγει από επιχειρήματα τα οποία δεν είναι ισχυρά και βάσιμα. Δεν πιστεύω ότι έχει κανένα λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση να μείνει έξω από την θετική στήριξη αυτού του νομοσχεδίου.
Πιστεύω ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους και ένα προσκλητήριο το οποίο δεν πρέπει να θυσιάσει καμία πολιτική δύναμη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένα πραγματικό επιχείρημα.
Απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην τοποθέτησή του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Κατρούγκαλος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μια σειρά από διατάξεις δεν καθιστούν αδιάβλητη την διαδικασία και αν δεν αλλάξουν, δεν μας επιτρέπουν να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο». Υπό αυτό το πρίσμα ζήτησε να προβλεφθεί επί κρίσιμων θεμάτων (όπως η αποδοχή αιτήσεων Ελλήνων εξωτερικού ή και της όλης διαδικασίας) το να έχει την ευθύνη Διακομματική Επιτροπή και να μην ανατίθενται διάφορα ζητήματα απλώς σε υπουργικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως θα πρέπει να διαχωριστεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε «εσωτερικού» και «εξωτερικού». Σημείωσε δε ότι κρίσιμο είναι και το να προβλεφθεί ρητά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τους απόδημους.
Απαντώντας ο κ. Θεοδωρικάκος αφού τόνισε ότι θα αποφύγει για ένα μείζον θέμα, όπως το υπό συζήτηση, αντιπαραθέσεις κομματικού χρώματος, ειδικά ως προς την παρατήρηση του κ. Κατρούγκαλου για τις «υπουργικές αποφάσεις» υπενθύμισε ότι στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχε πανομοιότυπη πρόβλεψη.
Θετική εμφανίστηκε κατ’ αρχήν από το ΚΙΝΑΛ η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη, λέγοντας ωστόσο ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στερεί από τον πολιτικό κόσμο να κάνει κάτι ρηξικέλευθο.
«Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει βασικά κριτήρια που έχουμε θέσει», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ), και αφού απέρριψε μία από τις βασικές ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – εκείνη για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς ανέφερε ότι δεν προκύπτει απαγόρευση ενός τέτοιου δικαιώματος, επισήμανε πως μπορούν να γίνουν και άλλες βελτιωτικές αλλαγές.
Τολμηρότερα βήματα ζήτησε από την πλευρά της «Ελ. Λύσης» Αντ. Μυλωνάκης, σημειώνοντας ότι ψηφίζει θετικά το νομοθέτημα. «Καταψηφίζουμε επί της αρχής, είπε από την πλευρά της ευθύς εξαρχής η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25).