«Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς θα είναι για λίγες ημέρες», ανακοίνωσε προ ολίγου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μήνυμά του προς τους πολίτες, αλλά και την διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για ό,τι συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες στον Λευκό Οίκο την περασμένη Δευτέρα.
Εν αναμονή έναρξης των διμερών διαπραγματεύσεων, που θα είναι έμμεσες για Ισραήλ και Χαμάς με διαμεσολαβήτες τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κουσνέρ στην Αίγυπτο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πολύ μεγάλης επιτυχίας». «Θα προσπαθήσω να επιτύχω την απελευθέρωση ομήρων σε μια φάση, παρουσία του ισραηλινού στρατού», δεσμεύτηκε Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Για το δε ζήτημα της διάλυσης της Χαμάς, που θα συνοδευτεί από τον αφοπλισμό της ισλαμιστικής οργάνωσης, όπως προβλέπει η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στο μήνυμά του: «Η διάλυση της Χαμάς θα επιτευχθεί είτε πολιτικά, είτε στρατιωτικά».
«Όλα όσα έχουμε επιτύχει, τα έχουμε επιτύχει χάρη σε όλους εσάς», είπε απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό. «Αυτό που προκάλεσε την αλλαγή στη στάση της Χαμάς δεν ήταν παρά η στρατιωτική και πολιτική πίεση που ασκήσαμε», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «αν ο πόλεμος είχε τελειώσει νωρίτερα, το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να επιτύχει το τέλος του καθεστώτος Άσαντ και την εξάλειψη της υπαρξιακής απειλής των πυρηνικών βομβών και των βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν».
«Μαζί, έχουμε ανατρέψει τα σχέδια καταστροφής του εχθρού μας. Από τη Γάζα μέχρι τη Ράφα, από τη Βηρυτό μέχρι τη Δαμασκό, από την Υεμένη μέχρι την Τεχεράνη, μαζί έχουμε επιτύχει σπουδαία επιτεύγματα. Από νίκη σε νίκη, αλλάζουμε το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», κατέληξε στο μήνυμά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Αντιδράσεις από τις ισλαμιστικές οργανώσεις
Η πρώτη αντίδραση στις βλέψεις Νετανιάχου ήρθαν από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, ο οποίος αφού υποστήριξε ότι το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας «βρίθει κινδύνων», εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θέλει να το χρησιμοποιήσει, για να επιτύχει στο να επιτύχει τον στόχο για το «Μεγάλο Ισραήλ».
«Αυτό είναι το σχέδιο του Ισραήλ που επιδιώκει να το επιτύχει δια της πολιτικής οδού, αφού απέτυχε στρατιωτικά, με την επίθεση, τη γενοκτονία και τον λιμό» υποστήριξε ο Ναΐμ Κάσεμ, σε ομιλία του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο δύο διοικητών της Χεζμπολάχ στον πόλεμο της οργάνωσης με το Ισραήλ, πριν από έναν χρόνο. Παράλληλα, ο Ναΐμ Κάσεμ υποστήριξε ότι η πρόταση Τραμπ, την οποία υιοθετεί ο Νετανιάχου είναι «πρόσχημα» «για να θέσει υπό τον έλεγχό του τα παλαιστινιακά εδάφη».
Ο Ναΐμ Κάσεμ διαβεβαίωσε ότι η Χεζμπολάχ «δεν αναμιγνύεται στη συζήτηση των λεπτομερειών» του σχεδίου αφού «σε τελική ανάλυση, επαφίεται στην παλαιστινιακή αντίσταση, στη Χαμάς και όλες τις φράξιες που συζητούν να αποφασίσουν». «Όμως πρέπει να αντιταχθούμε στο σχέδιο του Μεγάλου Ισραήλ», τόνισε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.