Ως μια πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζει τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα του διαλόγου για το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας στα ελληνικά ΑΕΙ.
Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, ο τελικός στόχος παραμένει η ολοκληρωτική εξάλειψη φαινομένων βίας και ανομίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΠΑ έχει προχωρήσει στη στελέχωση της Μονάδας Ασφάλειας, ενώ έχει ήδη συσταθεί και η Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας, με αρμοδιότητα τη δημιουργία κανονιστικών πλαισίων και σχεδίων δράσης για την ασφάλεια του Ιδρύματος.
Ο κ. Σιάσος καταδικάζει ρητά κάθε μορφή κατάληψης των πανεπιστημιακών χώρων, τονίζοντας πως πρόκειται για παράνομες ενέργειες που αντιστρατεύονται τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Υπενθυμίζει δε, πως οι χώροι των Πανεπιστημίων ανήκουν στους φοιτητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό.
Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη ουσιαστικής χρηματοδότησης από την Πολιτεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό ασφαλείας και να γίνουν παρεμβάσεις στις υποδομές όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Όπως αναφέρει, η κρατική στήριξη οφείλει να είναι ενεργή, ιδίως στην αντιμετώπιση εξωπανεπιστημιακών στοιχείων που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις, με τις Αρχές να επεμβαίνουν άμεσα και αυτεπάγγελτα.
«Η πρόληψη και η αποφασιστική αντίδραση απέναντι σε φαινόμενα βίας και παραβατικότητας αποτελεί σαφή προτεραιότητα του Ιδρύματος, με μηδενική ανοχή, ανεξαρτήτως προέλευσης», καταλήγει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σιάσου:
«Ήταν ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους Πρυτάνεις όλων των Πανεπιστημίων, γεγονός που επικροτήθηκε καθολικά.
Στα θέματα ασφάλειας των Πανεπιστημίων έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τα φαινόμενα παραβατικότητας να έχουν μειωθεί σημαντικά. Στόχος είναι η πλήρης εξάλειψη τους.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία στελεχώνοντας τη Μονάδα Ασφαλείας και συγκροτώντας την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας η οποία έχει καταρτίσει τους προβλεπόμενους κανονισμούς και σχέδια ασφάλειας του Ιδρύματος. Σε εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας και προχωρώντας στην υλοποίησή του, έχουμε κάνει σαφές ότι καμία κατάληψη χώρου δεν είναι αποδεκτή καθώς αποτελεί παράνομη πράξη. Όλοι οι χώροι πρέπει να είναι διαθέσιμοι για τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου.
Κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας η συνέχιση της συνεργασίας με την Πολιτεία για την οικονομική ενίσχυση των Πανεπιστημίων ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης και να ενισχυθούν οι κτιριακές υποδομές οι οποίες είναι εκτεταμένες και παλαιές, ιδιαίτερα στα μεγάλα και ιστορικά Πανεπιστήμια. Επιπλέον, η συνδρομή της Πολιτείας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών από ομάδες εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Άλλωστε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η παρέμβαση της είναι αυτεπάγγελτη σε όλους τους Πανεπιστημιακούς χώρους, όταν πραγματοποιούνται ποινικά αδικήματα.
Ισχυρή βούληση μας είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και παραβατικότητας, χωρίς καμία απολύτως ανοχή από όπου και αν προέρχονται».