«Τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, καταρρίπτουν, τονίζουν πηγές της ΝΔ, «τις ανεδαφικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι τάχα η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής αφού δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τους περισσότερους πυροσβέστες από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλογικά με τους απασχολούμενους στη χώρα».

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 0,45% των απασχολούμενων εργαζόταν στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2022, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο (κάτω από το 0,2%).

«Μάλιστα η Ελλάδα, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «είχε φροντίσει για τη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της, σαφώς περισσότερο από μεγάλες χώρες της νότιας Ευρώπης οι οποίες βρέχονται από τη Μεσόγειο και βιώνουν τις συνέπειες της ταχείας υπερθέρμανσης που προκαλεί η κλιματική κρίση στην περιοχή μας. Ενδεικτικά, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που υπηρετούσε στην πυρόσβεση στη Γαλλία ήταν γύρω στο 0,15%, στην Ιταλία διαμορφώθηκε περίπου στο 0,18% και στην Ισπανία στο 0,21%».

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η δύναμη της Πυροσβεστικής φέτος υπερβαίνει τα 16.500 άτομα. Αντιθέτως, το 2019 η δύναμη του Σώματος μετά βίας ξεπερνούσε τους 15.100.

Την ίδια στιγμή, τα εναέρια μέσα ανέρχονται σε 89, αυξημένα κατά πέντε ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο συγκριτικά με το 2022. Σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 ο εναέριος πυροσβεστικός στόλος έχει πλέον διευρυνθεί κατά 46%, καθώς ενισχύεται κάθε χρόνο την τελευταία τετραετία, με έμφαση τόσο στη συντήρηση του εθνικού στόλου όσο και στην έγκαιρη μίσθωση εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης περί δήθεν ανεπαρκούς ενίσχυσης της Πυροσβεστικής είναι απλώς ανεδαφικοί, μία απλοϊκή προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ενός πολύ πιο σύνθετου προβλήματος που αγγίζει δεκάδες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης».