Η μείωση των αναποφάσιστων διευρύνει το προβάδισμα της ΝΔ δύο εβδομάδες πριν από την εθνική κάλπη της 21ης Μαΐου. Η νέα έρευνα της GPO για τα ΝΕΑ επικεντρώνεται στους εκλογικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται στη δεδομένη χρονική συγκυρία και στην επιρροή των κομμάτων λίγο πριν από την ετυμηγορία των πολιτών.
Γίνεται φανερό από τα στοιχεία της μέτρησης ότι η ΝΔ ανακτά σε σημαντικό βαθμό το χαμένο έδαφος που της προκάλεσε η εθνική τραγωδία των Τεμπών επανερχόμενη σε ποσοστά που κατέγραφε πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Ετσι σήμερα εμφανίζεται, σύμφωνα με την ανάλυση του διευθυντή ερευνών της GPO Αντώνη Παπαργύρη, στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου με ποσοστό 33% έναντι 29,5% που κατέγραφε τον Μάρτιο. Σημειώνει επομένως άνοδο 3,5% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Μαρτίου όταν και βρέθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό της κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του συνεχίζει σταθερά να ανεβάζει τα ποσοστά του και βρίσκεται σήμερα στο 27,1% από 26,9% στα τέλη Απριλίου και 25,6% τον Μάρτιο.
Όπως σημειώνει ο κ. Παπαργύρης "η άνοδός του ωστόσο παραμένει αργή καθώς τη στιγμή που καταγράφεται μία αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται και μία δυσκολία διείσδυσης σε άλλα εκλογικά ακροατήρια που είναι απαραίτητα για να μπορέσει να διεκδικήσει την πρώτη θέση.
Την ίδια αδυναμία διεύρυνσης φαίνεται να αντιμετωπίζει και το ΠΑΣΟΚ του οποίου η εκλογική επιρροή καταγράφεται στο 9%. Το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 εμφανίζονται σταθερά κρατώντας τις δημοσκοπικές τους δυνάμεις ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Λύσης περιορίζουν τη δυναμική της και τη φέρνουν οριακά πάνω από το 3%.
Το καινούργιο στοιχείο στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου είναι η εμφάνιση του κόμματος ΕΑΝ το οποίο με ποσοστό 1,9% φαίνεται να απορροφά σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη.
H αύξηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων οι οποίοι είχαν μετακινηθεί από την κυβερνητική παράταξη στην αδιευκρίνιστη ζώνη και τώρα φαίνεται να επανακάμπτουν ανεβάζοντας τη συσπείρωση της ΝΔ.
Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων διαμορφώνεται πλέον στις 5,9 μονάδες εξασφαλίζοντας ένα καθαρό προβάδισμα για τη ΝΔ η οποία μπορεί να αισθάνεται ασφαλής σχετικά με την πρώτη θέση των εκλογών της 21ης Μαΐου Η προβολή των παραπάνω αριθμητικών δεδομένων στα έγκυρα και εφαρμόζοντας την απλή αναλογική μας δίνει μία εξακομματική Βουλή στην οποία ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας καθίσταται εφικτός μόνο με τη σύμπραξη της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ καθώς αθροιστικά συγκεντρώνουν 1 54 βουλευτές.
Υπάρχει βέβαια ο διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ για την αυτοδυναμία ενώ από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυρ Μητσοτάκη.
Μακριά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25 που ανέρχεται στους 145 βουλευτές με το συγκεκριμένο σενάριο βέβαια να είναι εκτός από αριθμητικά και πολιτικά ανέφικτο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και τη ρητορική του κόμματος Βαρουφάκη Βλέποντας την απροθυμία των περισσότερων κομμάτων να συνεργαστούν η κοινή γνώμη τοποθετείται οριακά υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων σε ποσοστό 50,2% έναντι 44,9% που προτιμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας".