Η Πρωτομαγιά έχει ταυτιστεί με τους αιματηρούς αγώνες για τα εργασιακά δικαιώματα.
Η γενική απεργία που κήρυξαν την 1η Μαΐου του 1886 οι εργάτες στο Σικάγο (την καρδιά της τότε βιομηχανικής Αμερικής) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 διαδηλωτές και 7 αστυνομικούς.
Ο απόηχος εκείνης της ημέρας συνεχίστηκε με τις συλλήψεις και τα δικαστήρια που ακολούθησαν, αλλά και με την καταδίκη σε θάνατο τεσσάρων εργατών, ενώ ένας αφαίρεσε τη ζωή του στη φυλακή.
Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως ημέρα γενικής απεργίας τρία χρόνια αργότερα – το 1889.
Στην Ελλάδα η Πρωτομαγιά του 1942 βάφτηκε με αίμα όταν από τις συγκρούσεις στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε μεσούντος του στρατιωτικού νόμου το κέντρο της Αθήνας στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου (σημερινή πλατεία Κοτζιά) έχασε τη ζωή του ο εργάτης Σωκράτης Παρασκευαΐδης και τραυματίστηκαν 17 άτομα.
Εξίσου αιματηρή ήταν η Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη όπου στη διαδήλωση των καπνεργατών έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα.
Η Πρωτομαγιά ωστόσο δεν συνδέεται μόνο με τις εργατικές διεκδικήσεις, σαν ημέρα έχει βαφτεί και άλλες φορές με αίμα.
Ήταν Πρωτομαγιά του 1944 όταν οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν 200 Έλληνες, πολιτικούς κρατούμενους, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού υποστράτηγου από άνδρες της ΕΛΑΣ στους Μολάους της Λακωνίας.
Επίσης, ήταν ξημερώματα της 1ης Μαΐου του 1976 όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αλέκος Παναγούλης, γνωστός από την αντίσταση κατά της Χούντας, ξεφεύγει από την πορεία του και καρφώνεται στην τζαμαρία καταστήματος. Βαριά τραυματισμένος, ο Παναγούλης θα αφήσει την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα, δυο μήνες προτού συμπληρώσει τα 37 του χρόνια.
Ο θάνατός του συγκλόνισε το πανελλήνιο, ενώ άφησε χώρο στην υπόθεση πως δεν επρόκειτο για δυστύχημα αλλά για δολοφονία, πίσω από την οποία βρίσκονταν πρόσωπα που σχετίζονταν ποικιλοτρόπως με το καθεστώς της δικτατορίας.
Εξάλλου, ο θάνατός του σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου ο Παναγούλης, ως βουλευτής της Ένωσης Κέντρου, είχε δηλώσει πως είχε στην κατοχή του στοιχεία από τα αρχεία της ΕΣΑ που αποκάλυπταν την ταυτότητα συνεργατών της Χούντας.
Βέβαια, η 1η Μαΐου έχει συνδεθεί και με ένα χαρμόσυνο γεγονός, τη γέννηση ενός από τους γνωστότερους ποιητές της Ελλάδας.
Την Πρωτομαγιά του 1909 γεννήθηκε στη Μονεμβασιά ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές με διεθνή φήμη και ακτινοβολία, ο Γιάννης Ρίτσος.
Μέσα στη δικτατορία ο Ρίτσος έγινε πολύ γνωστός στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις, όπως το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο Λένιν. Επίσης, έγραψε περισσότερες από 100 ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, 9 μυθιστορήματα, 4 θεατρικά έργα και μελέτες.
«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», ο «Επιτάφιος» και η «Ρωμιοσύνη» είναι κάποια από τα σημαντικότερα ποιήματα του Ρίτσου, ενώ πολλά έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη.