Το μήνυμα για σκληρή δουλειά, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα Τετάρτη στις 11:00 το πρωί.

Στο πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων είναι η οικονομία, για αυτό και στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. H επενδυτική βαθμίδα και η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών είναι στις προτεραιότητες, ενώ το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή φορονομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο θα θεσμοθετεί τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, ανάμεσα σε άλλα, για αύξηση αφορολόγητου, μειώσεις φόρων και τεκμηρίων σε ορίζοντα τετραετίας. Η σημερινή επίσκεψη είναι η αρχή σειράς άλλων που θα ακολουθήσουν στα επόμενα υπουργεία, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει εμφατικά τους στόχους της επόμενης μέρας.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραδώσει στα μέλη της κυβέρνησης τους γνωστούς «μπλε φακέλους» με τις προτεραιότητες ανά τομέα αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν για την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης θα αποτυπώνουν τη βούλησή της να γίνει πιο εύκολη, περισσότερο ψηφιακή η επικοινωνία του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης είναι «ουσιαστικά αυτό που λέμε, "επιτελικό 2" και το οποίο στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ορισμένες σημειακές βελτιωτικές παρεμβάσεις στο "επιτελικό 1". Μερικά πράγματα που είδαμε ότι πρέπει να βελτιωθούν στη λειτουργία του, αλλά είναι σημειακές, πολύ συγκεκριμένες», είπε.

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας. «Αυτό είναι ένα νομοθέτημα, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, ήταν έτοιμο και είναι πάρα πολύ ωραίο. Είναι ο τρόπος με τον οποίον επικοινωνεί ο πολίτης με τη δημόσια διοίκηση. Το κάνουμε πιο εύκολο, το κάνουμε πιο ψηφιακό και ενσωματώνουμε πολλά πράγματα που έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με τα ζητήματα αυτά», έκανε γνωστό ο Μάκης Βορίδης.

Να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία είχε ως αντικείμενο το μεταναστευτικό, ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός και η υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης.