Το κατηγορητήριο για το «λαϊκό δικαστήριο», που έστησαν στη Βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας, απήγγειλε η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη. 

Από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για πλήρη αναντιστοιχία αντίληψης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών, σε σχέση με την εγκληματική τραγωδία στα Τέμπη και τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών που οδήγησαν στο δυστύχημα, κοστίζοντας τη ζωή σε 57 αθώους ανθρώπους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση της μητέρας της Κλαούντια Λάτα – μιας φοιτήτριας -θύμα της τραγωδίας – κατά την προχθεσινή παρέλαση στη Λάρισα, η οποία «όχι μόνο δεν δημιούργησε επεισόδια, όχι μόνο δεν εξύβρισε κανένα, δεν έσπρωξε, αλλά αντίθετα, πλησίασε τον υπουργό που εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση και του έδωσε ένα λευκό τριαντάφυλλο, ζητώντας του να κάνει ό,τι θα έκανε για το δικό του παιδί, ενώ παράλληλα κρατούσε ένα χαρτί που έγραφε τη λέξη ‘’ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ’’ – ένα μήνυμα που αποτελεί συλλογικό αίτημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Αμφισβητεί το «ανθρώπινο λάθος»

Επεσήμανε πως εκεί που η κυβέρνηση βλέπει μόνο ένα «ανθρώπινο λάθος», προκειμένου να απεμπολήσει όλες τις πολιτικές, πραγματικές, αντικειμενικές και υποκειμενικές ποινικές ευθύνες, ο ελληνικός λαός αυθόρμητα, από τις πρώτες ακόμη ώρες, χαρακτήρισε αυτό το πρωτοφανές σιδηροδρομικό δυστύχημα, «έγκλημα», καθώς είναι απόλυτα αδιανόητο , εν έτει 2023 , να συγκρούονται δύο αμαξοστοιχίες οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και στην ίδια γραμμή.

Το κατηγορητήριο 

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκε στο κατηγορητήριο, προσπαθώντας να  παρουσιάσει εμπλοκή στελεχών και υπουργών της ΝΔ, αφού υποστήριξε πως:

• Ο τραγικός σταθμάρχης τοποθετήθηκε, ρουσφετολογικά, από τη ΝΔ
• Ο χώρος της τραγωδίας μπαζώθηκε αμέσως, αλλοιώνοντας κρίσιμα στοιχεία, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Τριαντόπουλο να εμφανίζεται λίγες ημέρες αργότερα ‘’υπερήφανος’’ για την...‘’καλή δουλειά’’ που έκανε.
• Υπήρξε μοντάρισμα ηχητικών ντοκουμέντων του σταθμάρχη -λίγες ώρες μετά την τραγωδία
• Την άρνηση από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ για προανακριτική επιτροπή, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετικός φάκελος της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στη Βουλή.

Παράλληλα, η βουλευτής Λάρισας καταλόγισε στην κυβέρνηση πανικό , χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να εξοργίσει, με τις μαφιόζικες μεθοδεύσεις της και τη διαφθορά της, ακόμη και εκείνους που της παρείχαν επί 5 χρόνια ασυλία, και έχει το θράσος να -κουνάει το δάκτυλο-, μιλώντας για σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με ’συμφέροντα», και στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη,  βλέποντας παρακρατικές μεθόδους, όπως στην υπόθεση των υποκλοπών και της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη « τον οποίο πολεμά λυσσαλέα καθώς δεν μπορεί να εξαρτήσει, δεν μπορεί να εγκολπώσει, δεν μπορεί να αφομοιώσει και έτσι να ελέγξει την δυνατή και αδέσμευτη φωνή του ΠΑΣΟΚ».



«Το έγκλημα των Τεμπών εξακολουθεί να παραμένει μια ανοιχτή, μια χαίνουσα πληγή και όσο η κυβέρνηση συγκαλύπτει τους πραγματικούς ενόχους, οι πολίτες νιώθουν ότι βρίσκονται μέσα σε έναν ‘’ανεμοστρόβιλο’’ διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας. Και αυτό συμβαίνει, όχι τυχαία, αφού η ΝΔ αποδεδειγμένα δε μπορεί να αποκόψει τον ‘’ομφάλιο λώρο’’ της με όλους όσοι έχουν προκαλέσει σκάνδαλα, αφού έχει μαζί τους οργανική σχέση», τόνισε καταληκτικά η Ευαγγελία Λιακούλη, συμπληρώνοντας πως χρέος και καθήκον του ΠΑΣΟΚ είναι «να βάλει ένα τέλος στην πρωτοφανή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ίδια τη Δημοκρατία και να γίνει ξανά ο ‘’μπροστάρης’’ στον αγώνα της δημοκρατικής ανατροπής, με στόχο τη Δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια».