Στο πλαίσιο της τρίτης μέρας της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κούνησε προκλητικά το δάκτυλο στα στελέχη της κυβέρνησης, αρχίζοντας από το φλέγον θέμα της τραγωδίας των Τεμπών και επεκτείνοντας τις κατηγορίες για το θέμα των υποκλοπών και του κράτους δικαίου και ασκώντας κριτική ακόμα και για την οικονομία. 

Ως θράσος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού του ΔΝΤ και των μνημονίων να βάζει στο στόχαστρό του την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου ακολουθώντας την γραμμή του λαϊκισμού και της τυμβωρυχίας του ΠΑΣΟΚ και με δραματικό τόνο, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Αφού χρησιμοποίησε φράσεις της Μαρίας Καρυστιανού, εμπορευόμενος τον πόνο των συγγενών, αναφέρθηκε στις υπογραφές ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων πολιτών, τέθηκε καίρια το αίτημα για το Κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη.

Έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του

Λένε πως ο λαός έχει κοντή μνημή και ίσως αυτό σκέφτηκε ο κ. Παπανδρέου, καθώς αυτοπροσδιορίστηκε ως «σωτήρας», πλέκοντας το εγκώμιο της κυβέρνησής του, σημειώνοντας «Εμένα προσωπικά, με πληγώνουν για έναν ακόμα λόγο.

Γιατί βάλαμε πλάτη το 2009 για να μη χρεοκοπήσει η χώρα λόγω των δικών σας ασυλλόγιστων πολιτικών επιλογών».

Και φορτώνοντας τα δικά του λάθη στις παλαιότερες κυβερνήσης της ΝΔ, τόνισε «Σηκώσαμε το βάρος των δικών σας αμαρτημάτων, μόνοι εμείς, η παράταξη μας, μαζί με τον Ελληνικό λαό, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Όμως, δεν ήταν μόνο η οικονομική χρεοκοπία που αντιμετωπίσαμε.

Χειρότερη ήταν η ηθική χρεοκοπία της χώρας μας.

Η αναξιοπιστία αποτέλεσε το μεγάλο έλλειμμα»

Και επέστρεψε πάλι στον αυτοεγκωμιασμό του «Να ξέρετε κύριοι συνάδελφοι, οι θυσίες του Ελληνικού λαού δεν έγιναν μόνο για να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία. Εγιναν για να ανορθώσουμε την εικόνα του Ελληνισμού. Την αξιοπιστία της Ελλάδας, που είχε τρωθεί βαρύτατα από τον θεσμικό εκτροχιασμό - παντού.

Το επισημαίνω, γιατί πρέπει να ξέρετε, εσείς της ΝΔ, εσείς που αυτο-παινεύεστε για την προσήλωση σας στην Ευρώπη, ότι δεν είναι η πρώτη φορά, με το πρόσφατο ψήφισμα στην Ευρωβουλή, που η εικόνα της Ελλάδας έχει πάρει την κατιούσα».

Επίθεση για το Κράτος Δικαίου

Στην συνέχεια επιτέθηκε εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία «Ένα Ψήφισμα που μιλά για την έλλειψη ελευθερίας του τύπου, την παραβίαση Ατομικών Δικαιωμάτων με το predator, τη διαφθορά αλλά και χρήση υπερβολικής βίας της αστυνομίας, την συνολική υποχώρηση του κράτους δικαίου.

Υπήρξε, και ένα άλλο ψήφισμα της Ευρωβουλής, που είχατε εσείς ζητήσει - μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την κρίση του 2009.

Εκεί αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η αναξιοπιστία της χώρας οφείλετο στην στατιστική απάτη της κυβέρνησης της ΝΔ. Γι’ αυτό εξαφανίσατε το ψήφισμα εκείνο. Γι’ αυτό έκανε ότι δεν είδε τίποτα και η δικαιοσύνη.

Αυτή η αναξιοπιστία κόστισε τότε, κοστίζει και σήμερα στον Ελληνικό λαό. Και τότε και τώρα, με τις δικές σας επιλογές, με δική σας ευθύνη. Και τότε και τώρα, δεν λειτούργησαν και δεν λειτουργούν, τα αυτονόητα της δημοκρατίας. Έλεγχος, διαφάνεια, λογοδοσία, αλήθειες».

Το συμπέρασμα

Μακρυγορώντας σε έναν λόγο γεμάτο τοξικότητα και γενικευμένες κατηγορίες, αφού προσπάθησε να απεμπλέξει το ΠΑΣΟΚ από την διαπλοκή, προσάπτοντας στη κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ελίτ, κατέληξε πως «Η Παράταξη μας, η Δημοκρατική Παράταξη, έφερε θεσμούς που ενίσχυαν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού, την αποκέντρωση της εξουσίας, ώστε να ελέγχεται από τον λαό, ένα κοινωνικό κράτος που στόχο έχει τη σιγουριά, την ασφάλεια του κάθε αδύναμου, τη δημοκρατική διαβούλευση και συμμετοχή για αποτελεσματικές αποφάσεις, τη διάκριση των εξουσιών για να ελέγχεται η αυθαιρεσία και η απληστία. Το κράτος δικαίου. Σε αυτόν τον αγώνα μένουμε πάντα πιστοί».