Oι πρώτες μηνύσεις στις εταιρείες πίσω από το ChatGPT για λογοκλοπή είναι γεγονός. Οι βετεράνοι δημοσιογράφοι Νίκος Γκατζογιάννης (Nicholas Gage), 84 ετών, και Νικόλας Μπασμπάνης (Nicholas Basbanes), 81 ετών, ανακάλυψαν ότι το ChatGPT θα μπορούσε να κλέψει και να επαναχρησιμοποιήσει το έργο για το οποίο κόπιασαν μια ζωή και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Μπορεί το δημοφιλέστερο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητα, καθώς όλο και περισσότεροι το χρησιμοποιούν για τη συγγραφή κειμένων, εργασιών ακόμη και… άρθρων, ωστόσο δεν παύει να κρύβει κινδύνους και να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του.

Οι δύο ομογενείς ανέθεσαν σε έναν γαμπρό τους να μηνύσει τις εταιρείες πίσω από το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης, άλλωστε έχουν αφιερώσει ο καθένας τους δεκαετίες στο ρεπορτάζ και τη συγγραφή βιβλίων. Και κατέθεσαν μήνυση, επιδιώκοντας να εκπροσωπήσουν μια κατηγορία συγγραφέων των οποίων το έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως ισχυρίζονται, «έχει συστηματικά κλαπεί» από την OpenAI και τον επιχειρηματικό της εταίρο, τη Microsoft.

Η αγωγή τους εντάσσεται σε μια ευρύτερη υπόθεση που επιδιώκει το καθεστώς ομαδικής αγωγής, της οποίας ηγούνται γνωστά ονόματα όπως ο Τζον Γκρίσαμ και ο συγγραφέας του «Game of Thrones», Τζορτζ Μάρτιν – με τον ισχυρισμό ότι η OpenAI απορρόφησε τεράστιους όγκους ανθρώπινων κειμένων για να «εκπαιδεύσει» τα chatbots AI να παράγουν αποσπάσματα κειμένου που μοιάζουν με ανθρώπινα, χωρίς να πάρει άδεια ή να αποζημιώσει τους ανθρώπους που έγραψαν τα πρωτότυπα έργα.

Έρχονται αλλαγές

Μετά την αποχώρηση των Μαρίας Αναστασοπούλου και Γιάννη Κολοκυθά (τα «Παιδιά της Αλλαγής» ίσως επιστρέψουν στον ΣΚΑΪ 100.3) θα γίνουν αλλαγές από τη νέα σεζόν στην πρωινή ζώνη του «Real FM». Το δίδυμο θα αντικαταστήσουν οι Αμαλία Κάντζου και Ιωσήφ Καλαμαράκης που αποχωρούν από το πρωινό 08:00-10:00. Εκεί θα μείνει ο Γιώργος Χουδαλάκης με νέο παρτενέρ τον Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Ρεκόρ

Η Ισπανία αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια του Euro 2024, κερδίζοντας την Αγγλία με σκορ 2-1 στον τελικό της διοργάνωσης στο Βερολίνο και η αναμέτρηση καθήλωσε το φίλαθλο κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εν Ελλάδι έκανε… αστρονομική τηλεθέαση στην ΕΡΤ1, μη αφήνοντας άλλα περιθώρια στον ανταγωνισμό της prime time.

Η ΕΡΤ σημείωσε αδιανόητα νούμερα, καταγράφοντας ποσοστό 54,4% στο γενικό σύνολο και 57,1% στο δυναμικό κοινό, ενώ στην κατηγορία αυτή, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τέταρτου της αναμέτρησης, «άγγιξε» το 61,1%.

Νωρίτερα, στην prime time προβλήθηκε στον Alpha το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», συγκεντρώνοντας 7,2% στο γενικό σύνολο και 5,7% στο δυναμικό κοινό.

Τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος παρακολούθησαν κατά μέσο όρο περί τους 1.743.510 τηλεθεατές, ενώ η κάλυψη έφτασε τους 2.324.416.

Εμπιστευτικά…

*Ο δεσμός της Barking Well με το Mega βρίσκεται στον αντίποδα από αυτόν του Νίκου Κοκλώνη με το Open, καθώς ενισχύεται περαιτέρω: πέρα από την εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου, η εταιρεία θα αναλάβει και τις εκπομπές της Δανάης Μπάρκα και του Κώστα Τσουρού.

*Αποχωρεί από τη διεύθυνση ειδήσεων του Alpha η Αρτεμις Δήμου, μετά από πέντε χρόνια, και θα την αντικαταστήσει ο Ηλίας Παπανικολάου από το «ομόσταβλο» Star.

*Κι άλλες αλλαγές στο Kontra Channel από τη νέα σεζόν: Ο Γιάννης Κορωναίος παίρνει θέση δίπλα στον Κώστα Πουλακίδα στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».

*Η Super League 2 δημιούργησε πενταμελή επιτροπή που θα διαχειριστεί το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και ζητά να έρθει σε επαφή με την ΕΡΤ.

*Εχει Εθνική Ανδρών μπάσκετ σήμερα: στις 18:30 δίνει φιλικό προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη με το Πουέρτο Ρίκο και θα το καλύψει τηλεοπτικά η ΕΡΤ.

*Στις 20:30 απόψε θα μεταδοθεί live από το Novasports Prime και το κανάλι του Novasports στο YouTube (ελεύθερα) η κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League 2024-2025.

*Η αρχισυντάκτρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, Νατάσσα Μπαχαρμπά, μετακινήθηκε στο Action 24, ενώ η Ιουλία Βελισσαράτου, μετά από ΣΚΑΪ, Mega και Open, είναι πλέον στο τμήμα των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ.

*Αρχισυντάκτρια η Μαρία Αχούλια και στο πάνελ οι Νάνσυ Παραδεισανού, Δέσποινα Καμπούρη, Εβελίνα Νικόλιζα και Δημήτρης Πανόπουλος: Αυτούς κλείνει ο ΑΝΤ1 για το νέο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου με παρουσιαστή τον Θανάση Πάτρα.

Επιμέλεια: Νίκος Μποζιονέλος