Η Ελλάδα προγραμματίζει την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων το 2025, συνεχίζοντας την προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους και ενίσχυσης της οικονομικής της θέσης. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σχεδιάζει την εξόφληση δανείων που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Απώτερος στόχος η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των τόκων και η αποστολή ισχυρού μηνύματος στις διεθνείς αγορές σχετικά με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων
Το κύριο μέρος του σχεδίου αφορά τη συνέχιση της πρόωρης αποπληρωμής του διμερούς δανείου της Ελλάδας με χώρες της ευρωζώνης, με στόχο την εξόφληση σημαντικού μέρους του έως το 2030, νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε πλήρη αποπληρωμή έως το 2041. Αυτό θα επιτευχθεί με ετήσιες δόσεις ύψους 2,645 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχουν προγραμματισμένες αποπληρωμές έως το 2060 και το 2070 αντίστοιχα.
Ο προγραμματισμός
Στις 15 Δεκεμβρίου 2024, η Ελλάδα προγραμματίζει την πρόωρη αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 7,93 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2026, 2027 και 2028. Η προεξόφληση θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση 5 δισ. ευρώ από το ταμειακό απόθεμα και περίπου 3 δισ. ευρώ από repos των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Το δάνειο από το πρώτο μνημόνιο του 2010 με χώρες της ευρωζώνης, αρχικού ύψους 52,8 δισ. ευρώ, έχει μειωθεί στα 32,3 δισ. ευρώ μέσω πρόωρων αποπληρωμών. Επιπλέον, από το 2024 έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ, με προγραμματισμένη ολοκλήρωση το 2056, ενώ από το 2034 θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των 86 δισ. ευρώ από τον ESM, με λήξη το 2060.
Οι στόχοι
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στοχεύει στη μείωση του δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ, με ετήσια μείωση που θα οδηγήσει το χρέος στο 130% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2028. Παράλληλα, επιδιώκεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s το 2025, καθώς και η προσέγγιση της βαθμίδας Α+ που είχε η Ελλάδα το 2010.
Υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και δανειακή στρατηγική
Η Ελλάδα διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, άνω του 15% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κάτω του 5%. Λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών για το 2025, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει έως 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, παρότι οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου δεν υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στη διασφάλιση της συνεχούς παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας, στη μείωση των περιθωρίων δανεισμού και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας ως εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.