Σαφές σήμα αξιοπιστίας και οικονομικής σταθερότητας δίνει η Ελλάδα προς τους διεθνείς επενδυτές, ανακοινώνοντας την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου.Το σχέδιο παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης που παράγουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, επηρεασμένο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξαγγελίες για αύξηση δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για τη θωράκιση της οικονομίας. Η Ελλάδα, αξιοποιώντας τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα που έφτασε το 4,8% του ΑΕΠ το 2024 (περίπου 11,4 δισ. ευρώ), έχει το δημοσιονομικό περιθώριο όχι μόνο να επιταχύνει την εξόφληση των δανείων που συνήφθησαν στα χρόνια των μνημονίων, αλλά και να επιστρέψει κοινωνικά οφέλη στους πολίτες. Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρώτη δόση του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένονται νέες εξαγγελίες με κοινωνικό πρόσημο, που θα περιλαμβάνουν και μειώσεις φόρων για τη συνεπή μεσαία τάξη.

Από το αρχικό ποσό των 52,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί η Ελλάδα μέσω του πρώτου μνημονίου το 2010, έχουν αποπληρωθεί σημαντικά ποσά, μειώνοντας το υπόλοιπο στα 31 δισ. ευρώ. Με την πληρωμή 5,3 δισ. ευρώ τον προσεχή Δεκέμβριο, το υπόλοιπο θα υποχωρήσει περαιτέρω στα 26 δισ. ευρώ. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπενθύμισε πως τα δάνεια προς το ΔΝΤ αποπληρώθηκαν ήδη πριν από τρία χρόνια και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου δέκα χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο: «Δεν μιλάμε για σενάρια αλλά για πράξεις. Η ουσία είναι να μπορείς να σηκώνεις το βάρος από πάνω σου, να μειώνεις το χρέος και να μεταφέρεις τα οφέλη από τα πλεονάσματα πιο γρήγορα στην κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), προβλέπει την πρόωρη αποπληρωμή σημαντικού μέρους των υποχρεώσεων που λήγουν την περίοδο 2033-2041, στις οποίες εντάσσονται και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πληρωμές των δανείων του EFSF (141,8 δισ. ευρώ), που θα ολοκληρωθούν έως το 2056, ενώ από το 2034 ξεκινά και η εξόφληση των 86 δισ. ευρώ του δανείου του ESM, με λήξη το 2060.

Η στρατηγική αυτή αναμένεται να επιταχύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στις αγορές. Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, από 163,9% το 2023, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία της οικονομίας.