Την έντονη ενόχλησή του για την πρόσφατη τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου εξέφρασε, με προκλητικό τρόπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος προέδρος τόνισε ότι «μπορούν να γίνουν συμφωνίες, αλλά καμία από αυτές δεν μας δεσμεύει, δεν αλλάζει την πολιτική μας», μιλώντας στη διευρυμένη σύνοδο των επικεφαλής των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματός του AKP.

Όπως είπε, «οι πολιτικές που προάγουν οι χώρες αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση μας», υιοθετώντας ιδιαίτερα σκληρό τόνο: «τα λόγια εκείνων που τα χέρια τους είναι βαμμένα με το αίμα 70.000 Παλαιστίνιων αδελφών μας δεν έχουν για εμάς περισσότερη αξία από τον κούφιο ήχο του ντενεκέ».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να υποχωρήσει σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλώνοντας πως «είτε πρόκειται για την Ανατολική Μεσόγειο, είτε για το Αιγαίο, είτε οπουδήποτε αλλού εμείς δεν παραβιάζουμε δικαιώματα (άλλων), αλλά ούτε και επιτρέπουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση και την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε: «Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ερντογάν ανέπτυξε ιστορικό αφήγημα, λέγοντας: «Είμαστε μια διαφορετική χώρα, ένα πολύ διαφορετικό έθνος. Από το 1071 βρισκόμαστε σε αυτή τη γεωγραφία. Πληρώσαμε τίμημα, αγωνιστήκαμε, δώσαμε τη ζωή μας, πήραμε ζωές. Έτσι καταφέραμε να επιβιώσουμε σε αυτά τα εδάφη για χίλια χρόνια».

Αναφερόμενος στο αεροπορικό δυστύχημα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Λίβυου στρατηγού Μοχάμεντ αλ Χαντάντ και των μελών της αποστολής του, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια του τραγικού περιστατικού.