Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα πως οι προσπάθειες να γίνει δεκτό ένα παλαιστινιακό κράτος στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για να διορθωθεί μια παρατεταμένη αδικία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Παπούας Νέας Γουινέας στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν ουσιαστικά τον ΟΗΕ προχθές, Πέμπτη, να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, προβάλλοντας βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην αποκτήσουν την ιδιότητα του πλήρους μέλους του διεθνούς οργανισμού.

«Μια γρήγορη εισδοχή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για να διορθωθεί μια παρατεταμένη ιστορική αδικία», δήλωσε ο Ουάνγκ, σύμφωνα με το Xinhua. δήλωσε σήμερα πως οι προσπάθειες να γίνει δεκτό ένα παλαιστινιακό κράτος στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για να διορθωθεί μια παρατεταμένη αδικία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Παπούας Νέας Γουινέας στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν ουσιαστικά τον ΟΗΕ προχθές, Πέμπτη, να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, προβάλλοντας βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην αποκτήσουν την ιδιότητα του πλήρους μέλους του διεθνούς οργανισμού. «Μια γρήγορη εισδοχή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για να διορθωθεί μια παρατεταμένη ιστορική αδικία», δήλωσε ο Ουάνγκ, σύμφωνα με το Xinhua.

Βέτο από τις ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε τέλος χθες Πέμπτη στο όνειρο των Παλαιστινίων πως το κράτος τους θα εντασσόταν πλήρως στον ΟΗΕ, ασκώντας όπως αναμενόταν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αποτρέψουν την ικανοποίηση της διεκδίκησης, εναντίον της οποία καταφέρθηκε με σφοδρότητα το Ισραήλ, εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτόν τον μήνα οι Παλαιστίνιοι, που από το 2012 έχουν απλά καθεστώς «κράτους μη μέλους παρατηρητή», καθώς και αραβικές χώρες, κάλεσαν το ΣΑ να αποδεχθεί το «παλαιστινιακό κράτος», που ήδη αναγνωρίζεται από τις περισσότερες πρωτεύουσες, να πάρει τη «νόμιμη» θέση του στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών. Μάταια. Οι ΗΠΑ, που έκαναν προσπάθειες να καθυστερήσει η ψηφοφορία, δεν δίστασαν να ασκήσουν το βέτο τους, κάτι που κάνουν συχνά όταν κρίνουν πως απαιτείται για να προστατεύσουν τον βασικό σύμμαχό τους, το Ισραήλ. Την απόφαση καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή, που είδε σε αυτή «κατάφωρη επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων, που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου». 

Η απόρριψη του αιτήματος «δεν θα τσακίσει τη θέλησή μας, ούτε θα σταματήσει την αποφασιστικότητά μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας. Το κράτος της Παλαιστίνης είναι αναπόφευκτο, είναι αληθινό», είπε -δακρυσμένος- ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ριάντ Μανσούρ. «Μην ξεχνάτε πως αφού.τερματιστεί αυτή η συνεδρίαση, στην Παλαιστίνη αθώοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους το τίμημα των ισραηλινών ενεργειών (...) το τίμημα της καθυστέρησης της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του που προκάλεσε έντονη συγκινησιακή φόρτιση στην αίθουσα. Το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αλγερία και συνιστούσε την εισδοχή της Παλαιστίνης έλαβε 12 ψήφους, δύο κράτη μέλη απείχαν (Βρετανία, Ελβετία), κι οι ΗΠΑ το καταψήφισαν — αυτή η τελευταία ψήφος σφράγισε την μοίρα του εγχειρήματος, που παρατηρητές θεωρούσαν εξαρχής προδιαγεγραμμένη. Για «λυπηρή ημέρα» έκανε λόγο ο νέος πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Φου Κονγκ, τονίζοντας πως «το όνειρο του παλαιστινιακού λαού εξανεμίστηκε».

Παρά το αμερικανικό βέτο, η «συντριπτική» υποστήριξη από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «στέλνει πολύ καθαρό μήνυμα: το κράτος της Παλαιστίνης αξίζει τη θέση του» στον ΟΗΕ, τόνισε ο πρεσβευτής της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά, υποσχόμενος εξ ονόματος της ομάδας των αραβικών κρατών
πως το αίτημα θα κατατεθεί εκ νέου στο μέλλον. «Ναι, θα επιστρέψουμε, πιο δυνατοί», δεσμεύτηκε.
Για την ένταξη οποιουδήποτε κράτους στον ΟΗΕ απαιτείται καταρχήν θετική εισήγηση του ΣΑ (χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη) και κατόπιν έγκρισή της με πλειοψηφία δυο τρίτων από τη Γενική Συνέλευση.

Διαβάστε περισσότερα για