Η πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Gro Harlem Brundtland, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel, επέκρινε τη διαχείριση της εκδήλωσης του κορωνοϊού από την Κίνα, σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν υπεροπτικά και υποτίμησαν τον ιό, ενώ προειδοποίησε ότι η επόμενη επιδημία θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη.

«Με εξέπληξε λίγο το γεγονός ότι οι αντιδράσεις ήταν τόσο αργές σε όλη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποτίμησαν την απειλή του κορωνοϊού», τόνισε.

«Προφανώς, πολλοί από τους υπεύθυνους στην Ευρώπη ήταν πολύ αισιόδοξοι για την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Και προφανώς υποτίμησαν πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος κορωνοϊός. Κοιτάζοντας τη χώρα μου, τη Νορβηγία: Αρχικά, οι αρχές πίστευαν ότι μπορούσαν να παρακολουθούν κάθε μόλυνση. Γύρω στις 10 Μαρτίου εμφανίστηκαν ξαφνικά πέντε κρούσματα, δείχνοντας ότι αντιμετωπίζαμε μια άγνωστη αλυσίδα μόλυνσης. Μόνο τότε ξεκίνησαν τα μέτρα κλειδώματος», συνέχισε.

Στη συνέχεια, επέκρινε την Κίνα σχετικά με τους χειρισμούς της κατά την εκδήλωση του κορωνοϊού: «Οι υπεύθυνοι στην Κίνα αντέδρασαν πολύ αργά. Ενημερώθηκαν πολύ αργά. Το χειρότερο από όλα ήταν ότι τους πήρε πολύ χρόνο για να αναγνωρίσουν ότι η μόλυνση ήταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτή η μετάδοση ήταν ήδη σαφώς κατανοητή την 1η Ιανουαρίου, όπως γνωρίζουμε τώρα, αλλά η Κίνα δεν το ανακοίνωσε επίσημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ένα διαφορετικό ερώτημα είναι αν ήταν σκόπιμη συγκάλυψη. Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα με πολλά ανταγωνιστικά συμφέροντα, όχι μόνο μεταξύ των επαρχιών και του Πεκίνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Σχετικά με τις ασιατικές χώρες όπως η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και η Μογγολία, που απέτρεψαν μεγάλα ξεσπάσματα του ιού στις χώρες τους, είπε πως «έδρασαν γρήγορα και αποφασιστικά. Το παράδειγμά τους μας δείχνει ότι η προσωπική ελευθερία πρέπει μερικές φορές να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, όταν έχουμε να κάνουμε με τη δημόσια υγεία».

Όσον αφορά στα μαθήματα που πήραμε από την κρίση του κορωνοϊού, τόνισε πως «ένα σημαντικό σημείο αφορά στην ελευθερία των ταξιδιών, ειδικά των αεροπορικών. Οι διεθνείς κανονισμοί υγείας, τους οποίους πρέπει να τηρεί και ο ΠΟΥ, δεν προβλέπουν κανέναν περιορισμό. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε και να βελτιώσουμε αυτούς τους κανόνες. Στην περίπτωση μολυσματικών ασθενειών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αεροπορικά ταξίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή τους.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Τραμπ, που έκανε λόγο για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, υπογράμμισε: «Θα ήταν ένα βήμα που είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα το θεωρούσα εντελώς λάθος. Και σε καμία περίπτωση δεν είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει πλήρης απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ. Άλλωστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι παντοδύναμος, υπάρχει ακόμα το Κογκρέσο. Επίσης, σε έξι μήνες θα διεξαχθούν και οι εκλογές. Ωστόσο, δεν μπορώ και δεν θέλω να φανταστώ μια πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Οργανισμό».

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία της για μία επόμενη πανδημία, λέγοντας πως «δυστυχώς θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας ιός που είναι εξίσου μεταδοτικός με τον κορωνοϊό και να έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».