Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στον κορονοϊό με την επιχείρηση «Ελευθερία», το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών που εκπονήθηκε πριν από την άφιξη των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας.
Οι βασικές του αρχές είναι η υγειονομική ασφάλεια των πολιτών, η ηθική και η ακεραιότητα όσον αφορά τη διάθεση των εμβολίων στις ομάδες πολιτών που προηγούνται, και η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση την διάθεσης των εμβολίων. Το σχέδιο στηρίζεται στη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των φορέων που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και χαρακτηρίζεται από εγρήγορση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα.
Για ποιες ομάδες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Μέχρι τις 16 Αυγούστου όλοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή απέχει από τη δεύτερη δόση, θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι και όλοι οι φιλοξενούμενοι. Στη δομή που δεν θα τηρεί τους κανόνες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής 200.000 συν ποινικές κυρώσεις.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις: O εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός. Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια.
Ξεκίνησε ο κατ’ οίκον εμβολιασμός
Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να δηλώσει τους ασθενείς πολίτες, έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Η πιστοποίηση και η ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό στην Ελλάδα, είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού τομέα. Η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά άτομα τα οποία έχουν σοβαρή, εκτός από τη λειτουργικότητά τους, και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης. Πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, είτε σε περιπτώσεις που έχουν βαριά ψυχική νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη, στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.
Ο εμβολιασμός κατ’ οίκων θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτες γιατρούς, είτε από κινητά συνεργεία της «Επιχείρησης Ελευθερία». Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός κατ’ οίκον έχει ξεκινήσει σε απομακρυσμένες περιοχές.
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 15 έως 17 ετών
Τα ραντεβού για τον προγραμματισμό εμβολίων στους εφήβους ηλικίας 15 έως 17 ετών (για την ακρίβεια για όσους έχουν γεννηθεί έως 31/12 /2005) άνοιξε στις 15 Ιουλίου.
Τον προγραμματισμό θα μπορούν να κάνουν οι γονείς χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο Taxisnet και ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδεία των γονέων τους.
Επίσης ανακοινώθηκε πως καταργείται το πέναλτι των 6 ημερών για όσους άλλαζαν απάνω από δύο φορές το ραντεβού τους.
Η επιχείρηση “ Γαλάζια Ελευθερία”
Εκτός απ;o την επιχείρηση “Ελευθερία” τρέχει και η επιχείρηση “ Γαλάζια Ελευθερία” που αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.
Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.
Η Επιχείρηση “ Γαλάζια Ελευθερία” θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “ Αναγέννηση και Πρόοδος” -αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- το “ Χαμόγελο του Παιδιού” και τη “ Σύμπλευση”. Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.
Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί και με τις 2 δόσεις σε 69 νησιά ενώ σε 19 νησιά εντατικοποιείται το πρόγραμμα με πρόσθετες γραμμές εμβολιασμών.
Ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης στην Επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”, μέχρι και τις 28/6, είναι στο 54%, ενώ σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ανέρχεται στο 45%.
Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος
Συνολικά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι τις 19 Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9. 780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5. 450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.
Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στον εμβολιασμό μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μέσω on-line πλατφόρμας (https://emvolio.gov.gr/).
Ερωτήσεις και απαντήσεις για διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τον Εμβολιασμό του πληθυσμού για την Covid-19 υπάρχουν και επικαιροποιούνται καθημερινά στον σύνδεσμο: https://emvolio.gov.gr/syxnes-erotiseis.
Που γίνονται οι εμβολιασμοί
Ήδη έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη λειτουργούν 4 mega-εμβολιαστικά κέντρα. Πρόκειται για το εμβολιαστικά κέντρο στο κτήριο του εκθεσιακού κέντρου Helexpo στο Μαρούσι επί της λεωφόρου Κηφισίας, το εμβολιαστικό κέντρο στο Στάδιο της Ξιφασκίας στο Ελληνικό και το εμβολιαστικό κέντρο στο Κλειστό του Περιστεριού, στην Αττική καθώς και το εμβολιαστικό κέντρο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο στα Κέντρα Εμβολιασμού τα οποία μεταξύ άλλων βρίσκονται σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, και Κινητές Μονάδες και είναι κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια ώστε να μη μείνει ακάλυπτο κανένα σημείο της χώρας. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών που εργάζονται σε Νοσοκομεία, γίνεται εντός των Νοσοκομείων.
]Για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών κατά της covid-19 τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, καθώς και των εμβολιαστικών κέντρων υψηλής δυναμικότητας , δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), με ωράριο από τις 7:00 π.μ. έως 24:00, σε δύο βάρδιες.
Δωρεάν και μη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 δεν είναι υποχρεωτικός αλλά υπάρχει σύσταση να γίνεται και η διάθεση των εμβολίων για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα είναι δωρεάν.
Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που έχουν λάβει ή θα λάβουν έγκριση για κυκλοφορία και διάθεση από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα προσδιορίζουν σε ποιες κατηγορίες ατόμων έγιναν οι κλινικές δοκιμές και ανάλογα έχει αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ποιους θα προηγηθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα.
Έτσι κατά προτεραιότητα έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν. Αυτοί είναι οι υγειονομικοί και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών, οι ηλικιωμένοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, οι ασθενείς και το προσωπικό των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης καθώς και οι δυο κατηγορίες ( Α και Β) ευπαθών ομάδων, ανάλογα με τη σοβαρότητα των νοσημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ποιες ομάδες έχουν εμβολιαστεί και ποιες εμβολιάζονται
Στις 16 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών με τα εμβόλια της Pfizer της Moderna και της Johnson & Johnson.
Στις 10η Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για τα τρία διαθέσιμα εμβόλια(Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson) για τους πολίτες ηλικίας 25 έως 29 ετών.
Στις 29 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-34.
Στις 26 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα και για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 35-39.
Στις 21 Μαΐου, άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44.
1η Μαίου άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 45-49 για όλα τα εμβόλια.
Στις 24 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.
Στις 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για την ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
Στις 16 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
Από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια.
Στις 2 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα, για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι είναι από 65 έως 69 ετών.
Ποια είναι τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου
Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία A, νοσημάτων υψηλού κινδύνου)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.
Η λίστα αναμονής και ποιους αφορά
Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας νέος μηχανισμός αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις με λίστα αναμονής. Κατά τη διάρκεια που ο πολίτης κλείνει το ραντεβού του στην πλατφόρμα, θα μπορεί να επιλέξει εάν ο ίδιος θέλει να μπει στη λίστα αναμονής.
Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα αυτομάτως θα επιλέγει από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί νωρίτερα. Οι πολίτες λαμβάνουν ένα SMS στο κινητό τους, που τους ενημερώνει για το Εμβολιαστικό Κέντρο στο οποίο πρέπει να μεταβούν και μπορούν να το επιβεβαιώσουν ή όχι. Έτσι, δικαιούχοι πολίτες με μελλοντικά ραντεβού, έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα.
Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για την COVID-19 παρουσιάζεται στον σχετικό σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/ethniko-schedio-emvoliastikis-kalypsis-gia-covid-19/.
Το Υπουργείο Υγείας μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ιστοσελίδας του (https://www.moh.gov.gr/) ενημερώνει διαρκώς τον πολίτη για ότι νεότερο σχετικά με τον τρόπο που γίνεται ο εμβολιασμός.