Προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), Μαρίν Λεπέν, λέγοντας ότι σε περίπτωση που το κόμμα της σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο τίτλος του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είναι τιμητικός για τον πρόεδρο είπε σε συνέντευξή της η Λεπέν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι στο χέρι του Εμανουέλ Μακρόν – ή έστω μόνο σε αυτόν.

Πρόσθεσε ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρωθυπουργός που θα ηγηθεί μίας μελλοντικής κυβέρνησης του RN, «δεν έχει καμιά πρόθεση να καβγαδίσει [με τον πρόεδρο] αλλά έχει τις κόκκινες γραμμές του: ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα».

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής (ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 7 Ιουλίου) δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει το 36%, ποσοστό που δε του επιτρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Η Λεπέν, είπε πάντως, ότι ο Μακρόν, σε περίπτωση νίκης του RN, θα αναγκαστεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση η Γαλλία θα βιώσει τουλάχιστον ως το 2027 ένα διάστημα συγκατοίκησης, δηλαδή προέδρου και πρωθυπουργού από διαφορετικές παρατάξεις.

Παραδοσιακά, όπως σημειώνει το BBC, ο πρόεδρος της Γαλλίας παίζει κεντρικό ρόλο στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που τάσσονται ανοιχτά και απόλυτα υπέρ της Ουκρανίας. Δεν έχει απορρίψει μάλιστα το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία γαλλικά στρατεύματα «αν η Ρωσία αποφασίσει να πάει πιο μακριά».