Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη έχει φέρει στο προσκήνιο μια σοβαρή κοινοβουλευτική διαδικασία, με στόχο την πλήρη και διαφανή διερεύνηση των γεγονότων. Η κυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα και τις θεσμικές διαδικασίες, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την απονομή δικαιοσύνης και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Η Βουλή αναλαμβάνει τον κρίσιμο ρόλο της εξέτασης της πρότασης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διερεύνηση θα είναι αμερόληπτη και πλήρης. Η διαδικασία προβλέπει αυστηρά βήματα, από τη γνωμοδότηση τριμελούς συμβουλίου μέχρι την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για τη σύσταση της προανακριτικής, σύμφωνα με το ERTnews.gr
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προασπίζεται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, ανταποκρινόμενη στην απαίτηση της κοινωνίας για ξεκάθαρες απαντήσεις. Η προανακριτική επιτροπή αποτελεί εργαλείο για την αποκατάσταση της αλήθειας και τη θωράκιση της δημοκρατίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.
Η κατάθεση πρότασης
Ειδικότερα, κατατέθηκε το αίτημα προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση των Τεμπών του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Χωριστές προτάσεις για σύσταση προανακριτικής που αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ετοιμάζουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε πεδίο νέας πολιτικής σύγκρουσης μετατρέπεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περί προανακριτικής για τα Τέμπη. Η τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, θα πραγματοποιηθεί αφού πρώτα βρεθούν στο μικροσκόπιο επιχειρήματα, αλλά και η νομική βάση της πρότασης.
Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτείνεται στις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ως απαρχή το 2016 και αφορά τους πρώην υπουργούς Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη και τους υφυπουργούς τους.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά προετοιμάζονται για από κοινού κατάθεση πρότασης για προανακριτική. Με το δικό του σκεπτικό, το ΚΚΕ λέει «ναι» στην προανακριτική για τα Τέμπη. Προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό καταλογίζει η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η κατάθεση της πρότασης για προανακριτική μεταφέρει τους πολιτικούς διαξιφισμούς στο σκηνικό του Κοινοβουλίου.
Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή
Μετά την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, την σκυτάλη παίρνει η Βουλή. Σύμφωνα με τον Κανονισμό θα υπάρξουν εφτά ημέρες καθώς μπορεί να κατατεθεί πρόταση από βουλευτές για παραπομπή του θέματος σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί για την βασιμότητα των κατηγοριών.
Μετά την παρέλευση των εφτά ημερών και μέσα σε 15 ημέρες θα πρέπει να γίνει η συνεδρίασή της Ολομέλειας και να αποφανθεί επί της πρότασης. Για να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 151 Βουλευτές, δηλαδή από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Βουλευτών. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική με κάλπες ανάλογα με τον αριθμό των ερευνώμενων πρώην υπουργών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο όλα τα ερευνώμενα πρόσωπα.