Προ των πυλών νέες παρεμβάσεις-ανάσα στη φορολογία επιχειρήσεων και επαγγελματιών

12

Νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και των επαγγελματιών προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός βρίσκεται προ των πυλών.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες θα προωθήσει σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο με στόχο τη στήριξη της αγοράς.

Οι αποφάσεις που έχουν παρθεί αφορούν σε:

Μείωση ή και μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος

-την άμεση μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το τρέχον έτος ή ακόμα και η μηδένιση της.

Μέχρι στιγμής ισχύει η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να καλύπτει το 100% του φόρου ο οποίος προκύπτει για το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ξεχωριστό υπολογισμό του ποσοστού μείωσης της προκαταβολής φόρου για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία σύμφωνα με το ποσοστό μείωσης των ακαθάριστων εσόδων τους το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Εάν κάποια επιχείρηση εμφανίσει ζημιές τότε η προκαταβολή φόρου θα μηδενίζεται.

Η κυβέρνηση πρόκειται να προβεί και σε μία άλλη σημαντική πράξη που αποσκοπεί στην τόνωση της αγοράς.

Κίνητρα σε αλλοδαπούς συνταξιούχους

-την θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση αλλοδαπών συνταξιούχων για μόνιμη εγκατάσταση και μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα. Στόχος; Οι αλλοδαποί συνταξιούχοι να μεταφέρουν τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα, με συνέπεια να τονωθεί και η ελληνική αγορά ακινήτων με αγορές και ενοικιάσεις κατοικιών.

Το κίνητρο θα πάρει τη μορφή της θέσπισης επίπεδου (flat) συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος.

Ο φορολογικός συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η σύνταξη που λαμβάνει ο αλλοδαπός συνταξιούχος στο εξωτερικό θα ανέρχεται σε 7%-10% Η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα συνταξιούχοι κυρίως από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Επιχειρήσεις- Εκ περιτροπής εργασία

-Βελτίωση του προγράμματος επιδότησης της εκ περιτροπής εργασίας για τις επιχειρήσεις.

Οι βελτιώσεις οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα αφορούν στην παράταση της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή: capital.gr

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr